Gemeente Amersfoort

Sensorproject haalt ouderen uit sociaal isolement

datum: 14 november 2002

Het Sensorproject is erin geslaagd 37 Amersfoortse ouderen uit hun sociaal isolement te halen. Dit resultaat behaalde het Sensorproject in het eerste jaar van september 2001 tot september 2002. Het project is onderdeel van de Stichting Salus voor Vrijwilligerswerk en Ondersteuning Mantelzorg.

Het zijn over het algemeen vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar die een tekort aan sociale contacten ervaren. Dit is vaak het gevolg van verlies van partner, gezondheid en mobiliteit. Ook vrouwen die altijd voor anderen zorgden hadden weinig tijd om sociale contacten te leggen. Om niet te vereenzamen is het voor deze ouderen belangrijk om een sociaal netwerk op te bouwen. Zo'n netwerk draagt er vaak ook toe bij dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, wanneer zij afhankelijk worden van anderen. Maar ouderen zijn vaak niet in staat om zelf sociale contacten te leggen.

Bij het Sensorproject werken 12 vrijwilligers die een speciale training hebben gevolgd in met name gesprekstechnieken. Ouderen kunnen zich zelf aanmelden, maar vaak worden ze ook doorverwezen door andere instanties. Een vrijwilliger gaat dan samen met de oudere op zoek naar minimaal één nieuw contact of één nieuwe activiteit. De vrijwilliger biedt maximaal zes maanden ondersteuning. De persoonlijke aandacht en de tijd die ze hebben, waarderen de ouderen enorm.

Het Sensorproject wordt voor twee jaar gefinancierd door het Oranjefonds, het SkaN fonds (voormalige Stichting katholieke Noden) en de gemeente Amersfoort. Maar naar verwachting neemt het aantal ouderen dat in een sociaal isolement terechtkomt in de toekomst alleen maar toe. Daarom is opnieuw subsidie aangevraagd, zodat het project ook na september 2003 door kan gaan.

Ouderen die graag met hulp van een vrijwilliger sociale contacten willen leggen, kunnen zich telefonisch aanmelden bij het vrijwilligerssteunpunt. Dit kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is 461 30 00. De coördinator van het project, Marianne Boone, zal dan met u contact opnemen.