D66

Boris Dittrich: Meer privaat geld voor musea

Cultuur

Boris Dittrich

14-11-2002 - De D66-fractie in de Tweede Kamer wil private geldstromen naar musea stimuleren. Aanstaande maandag presenteert D66 een plan van aanpak om het schenken aan musea voor particulieren aantrekkelijker te maken. Dittrich: Tentoonstellingsbudgetten schieten nu vaak te kort, nieuwbouw is te duur en met aankoopbugetten van enkele tienduizenden euros zijn Nederlandse musea geen partij meer op internationale kunstveilingen. Ik wil dat de overheidsuitgaven aan cultuur worden verhoogd. Maar om tot een écht breed offensief voor cultuur te komen is de steun van private financiers onmisbaar. De overheid mag schenkers dan best een steuntje in de rug geven.

D66 presenteert haar voorstellen aanstaande maandag, 18 november, op een bijeenkomst die de partij heeft opgezet samen met de Mondriaanstichting en de Boekmanstichting. Dit debat, dat wordt gehouden in ING House Amsterdam en heeft de titel: Buit ons toch uit!.

Meer dan driekwart van de Nederlandse musea verwacht de komende jaren een grotere rol voor private financiering, zo bleek onlangs op een congres van de Nederlandse Museumvereniging. Private financiers willen ook graag betrokken worden: Buit ons toch uit, misbruik ons was de oproep van een kunstverzamelaar aan de Nederlandse musea naar aanleiding van zijn royale gift.

Dittrich gelooft dat musea baat hebben bij een verruiming van het aantal financieringsmogelijkheden. Naast overheidssubsidies moeten culturele instellingen ook andere vormen van financiering zoeken. Daarmee verwerven deze instellingen niet alleen meer middelen, maar ook meer vrijheid en mogelijkheden.

Meer privaat geld voor de Nederlandse musea

Een plan van aanpak

D66 wil particulieren, bedrijven en fondsen stimuleren om meer geld aan musea te schenken. Tentoonstellingsbudgetten schieten nu vaak te kort, nieuwbouw is te duur en met aankoopbugetten van enkele tienduizenden euros zijn Nederlandse musea geen partij meer op internationale kunstveilingen. Daarom moeten de overheidsuitgaven aan cultuur worden verhoogd. Maar om tot een écht breed offensief voor cultuur te komen, is de steun van private financiers onmisbaar. Door private schenkingen beter te faciliteren, geeft de overheid schenkers een steuntje in de rug.

D66 wil particuliere giften aan musea beter faciliteren met:

Koppelsubsidies
Koppelsubsidies (of: matching grants) moeten op grotere schaal worden ingezet. Naast het stimuleren van bedrijven, kunnen koppelsubsidies ook worden gebruikt voor het stimuleren van giften door particulieren en fondsen. Koppelsubsidies, waarmee nu nog slechts kleinschalig wordt geëxperimenteerd, bieden musea een premie op het succesvol binnenhalen van private financiering. Particulieren worden uitgedaagd om meer geld aan musea te schenken. De Amsterdamse organisatie Kunst & Meer Waarde wist op deze wijze, met twee miljoen aan premies, in vier jaar tijd bijna drie en een half miljoen euro aan sponsorgeld te genereren; in de VS worden rendementen tot acht maal het premiebedrag gehaald.

Hogere belastingaftrek
De maximale belastingaftrekbaarheid van giften aan culturele instellingen moet worden verhoogd van 10 naar tenminste 20 procent van het belastbaar inkomen. Dat maakt het voor gulle gevers aantrekkelijker om grote sommen geld in musea te steken. Nederland krijgt daarmee percentages die vergelijkbaar zijn met die in andere (EU-) landen. Ook de maximale aftrekbaarheid van giften voor bedrijven kan worden verhoogd.

Cultureel beleggen
Cultureel beleggen blijft behouden, analoog aan groen beleggen. Hierdoor wordt investeren in cultuur aantrekkelijk. Particulieren worden met een heffingskorting gecompenseerd voor het relatief lage rendement, terwijl musea tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen om bijvoorbeeld een kostbaar schilderij te kopen. De regering wilde deze regeling, die nog maar sinds voorjaar 2002 bestaat, opheffen; D66 heeft dat met een amendement voorkomen.

Informatie
Bedrijven, particulieren en fondsen zijn zich nog niet altijd bewust van het belang van hun giften aan culturele instellingen. Dat is mogelijk de reden dat cultuur, als bestemming voor giften, in Nederland laag scoort. Een gerichte voorlichtingscampagne, waarin het pakket aan (fiscale-) mogelijkheden en voordelen wordt gepresenteerd, kan hier verandering in brengen.

Geen commercialisering
Private financiers moeten de overheidsfinanciering van cultuur niet vervangen, maar versterken. D66 wil duidelijkheid over de overheidsbijdrage aan cultuur en stelt voor om de Rijksuitgaven vast te leggen op 1 procent van de Rijksuitgaven (nu ca. 0,7 procent). Door de Code Cultuursponsoring, die nu geldt voor bedrijfssponsoring, uit te breiden naar particulieren wordt voorkomen dat private financiering tot uitwassen leidt, zoals een al te nadrukkelijke aanwezigheid van de financier in het museum en onwenselijke invloed op het artistiek beleid.