KPN NV

KPN verkoopt zijn Telefoongidsen voor 500 miljoen Euro

14 november 2002
Nummer
073p

KPN is vandaag de verkoop overeengekomen van TeleMedia Nederland B.V. ("TeleMedia") aan een syndicaat onder leiding van 3i Group plc ("3i") en Veronis Sulher Stevenson ("VSS") voor een bedrag van EUR 500 miljoen in contanten.

TeleMedia is een van de toonaangevende bedrijven op de markt van telefoongidsen in Nederland. De belangrijkste producten in het portfolio van TeleMedia bestaan uit papieren telefoongidsen in 50 verschillende regio's, CD-ROM-technologie en online producten. TeleMedia is uitgegroeid tot de snelst groeiende aanbieder van telefoongidsen en aanverwante diensten en heeft momenteel een marktaandeel van 41% op de Nederlandse markt van telefoongidsen. Ultimo 2001 had TeleMedia een netto-omzet (proforma) van ca. EUR 139 miljoen.

In het kader van deze transactie hebben beide partijen afspraken gemaakt die het voortbestaan van de universele telefoongids garanderen.

De transactie is onderhevig aan overleg met de ondernemingsraad en goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en zal naar verwachting begin 2003 worden afgerond. KPN zal de opbrengst van EUR 500 miljoen gebruiken om zijn netto schulden verder te verlagen. Naast de verkoopprijs zal KPN een interim dividend van ongeveer EUR 70 miljoen declareren.

3i en VSS zijn ervaren investeerders in de sector van telefoongidsen. VSS stond eerder aan het hoofd van de overname van Yellow Book in de Verenigde Staten; 3i is voormalig investeerder in het Britse Thomson Directories. Beide bedrijven hebben onlangs gezamenlijk Sonera Information Communications in Finland overgenomen. Deze exploitant van telefoongidsen is een belangrijke troef op een markt die in technologisch opzicht een van de meest geavanceerde van Europa is.

Over KPN
KPN (www.kpn.com) is een internationaal telecommunicatiebedrijf met hoofdkantoor in Den Haag. De kernmarkten van KPN zijn de Benelux en Duitsland. KPN is marktleider in Nederland in de kernsegmenten Vaste Netdiensten, Mobiele Telecommunicatie en Data/IP-diensten. In 2001 realiseerde KPN een omzet van EUR 12,4 miljard met een EBITDA van circa EUR 3,6 miljard (op basis van genormaliseerde cijfers).

Over 3i
3i verschaft kapitaal, kennis en contacten voor de opzet en ontwikkeling van bedrijven over de hele wereld. 3i investeert in een breed scala van start-ups tot management buy-outs en management buy-ins, gericht op kansrijke ondernemingen met groeipotentieel en een sterk management. 3i heeft een internationaal netwerk in 16 landen op drie continenten, waaronder kantoren in Europa, de Verenigde Staten, Tokio, Singapore en Hong Kong. Over Veronis Suhler Stevenson
Veronis Suhler Stevenson (www.vss.com) is een toonaangevende onafhankelijke handelsbank die zich richt op de sectoren media, communicatie en informatie. VSS is gespecialiseerd in fusies & overnames, private equity, onderzoek en financiële adviesdiensten. VSS is als financieel adviseur actief in alle segmenten van de mediasector, waaronder de omroepwereld, kabel & amusement, dagbladen, consumententijdschriften, bedrijfsinformatiediensten, boeken voor de consumenten-, bedrijfs- en onderwijsmarkt, Business-to-Business-communicatie, gespecialiseerde media- en marketingdiensten en internet. VS&A Communications Partner III is een aan Veronis Suhler gelieerde beleggingsmaatschappij die een waarde van USD 1 miljard vertegenwoordigt.


Noot voor de redactie (