KIT TROPENMUSEUM

Jamshid Bayrami, fotograaf uit Iran

Van 15 november 2002 tot en met 26 januari 2003 presenteert het KIT Tropenmuseum in de Galerie kleurrijke foto's over het leven in Iran, gemaakt door Jamshid Bayrami, een bekende Iraanse fotograaf. Jamshid Bayrami, geboren in Teheran, is als fotograaf een autodidact. De eerste foto's heeft hij in een zelfgebouwde donkere kamer onder de trap ontwikkeld en afgedrukt. Zonder opleiding of begeleiding heeft hij zich ontwikkeld tot fotojournalist en werkte hij onder andere voor Times Magazine en Reuters in Iran. Zijn werk is verschenen in vakbladen, boeken over Iran en in buitenlandse kranten als Newsweek (USA). Jamshid Bayrami is fotoredacteur geweest bij vier verschillende Iraanse kranten, die inmiddels alle vier zijn opgeheven. Tegenwoordig werkt hij voor het Franse nieuwsbureau Webstan in Parijs.

Zijn eerste belangrijke werk was het vastleggen van de Irak-Iran oorlog. Na deze oorlog heeft hij heel bewust gekozen voor andere onderwerpen en zich toegelegd op maatschappelijke thema's in Iran, zoals het leven van de moslims, het leven van vrouwen en het kleurrijke leven van etnische groepen. Deze thema's zijn terug te zien in de fototentoonstelling.
Iran bestaat grotendeels uit steppen, woestijnen en bergen en is nog altijd een voornamelijk agrarisch land. Bayrami maakte foto's van de bewoners van de kuststreken langs de Kaspische zee, van mensen die werken in de landbouw en visserij en van hun vaak sobere leefomstandigheden. Daarnaast is er veel aandacht voor het religieuze en culturele leven. Hij maakte foto's van markten, gebeds-, bad- en koffiehuizen en van imamzadeh, plaatsen waar heiligen worden herdacht zoals het heiligdom Shah Abdulazim.

De tentoonstelling JAMSHID BAYRAMI: een fotograaf uit Iran is vanaf 15 november 2002 t/m 26 januari 2003 te zien in de Galerie van het KIT Tropenmuseum , Linnaeusstraat 2 , Amsterdam. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 -17.00 uur. Op 5, 24 en 31december is het museum geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Het museum is gesloten op 25 december en 1 januari. Meer informatie: 020-5688200/15 of www.tropenmuseum.nl.