TNO Voeding

TNO

Nieuws@TNO

Aflevering Nederlandse bijdrage aan Amerikaanse Klimaat- en milieumissie

14-11-2002 - Het Nederlands/Finse ozonmeetinstrument (OMI) is op 13 november afgeleverd aan het amerikaanse Ruimtevaartagentschap NASA. OMI is in de wereld het eerste meetinstrument dat vanuit een baan om de aarde dagelijks een beeld van de gehéle ozonlaag én van andere belangrijke sporengassen geeft. Ook zal OMI essentiële, tot nu toe ontbrekende, informatie over klimaatverandering in kaart te brengen. Begin 2004 wordt OMI met de Amerikaanse EOS AURA satelliet gelanceerd.

Met de bouw van OMI zet de Amerikaans-Nederlands-Finse samenwerking een unieke 30 jaar lange meetreeks aan de ozonlaag voort. OMI geeft wetenschappers zoals klimaatdeskundigen, meteorologen en atmosfeerchemici zeer gedetailleerd inzicht in de bronnen en verspreiding van vervuiling in de dampkring. Ook kan, via deze gegevens, het mechanisme van aantasting en herstel van de ozonlaag duidelijk in kaart worden gebracht. Verder levert OMI belangrijke gegevens voor het klimaatonderzoek. Nederlandse, Amerikaanse en Finse wetenschappers werken op dit gebied nauw samen.

OMI wordt in opdracht van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) door Dutch Space (Leiden) en TNO TPD (Delft) gebouwd. De wetenschappelijke leiding berust bij het KNMI (De Bilt). Finland levert een belangrijke bijdrage aan OMI in de vorm van de elektronica van het instrument. In Finland is het Fins Meteorologisch Instituut (FMI) de opdrachtgever voor de Finse industriële partijen.OMI wordt gefinancierd door de ministeries van EZ, V&W en OC&W. Het programma heeft een budget van EUR 38 miljoen.

Voor meer informatie zie: KNMI en NASA

Nieuwsredactie, TNO

Meer informatie:
TNO TPD

Contactpersoon:
Jos de Mooij, TNO TPD
telefoon 015 269 20 00
e-mail info@tpd.tno.nl