CBS

INDEX: Toerisme en recreatie

Vandaag, vrijdag 15 november, verschijnt het negende nummer van INDEX in 2002. In dit nummer staat het thema toerisme en recreatie centraal. De volgende onderwerpen komen in deze INDEX aan bod.

Stedelingen vakantiegangers bij uitstek
Inwoners van zeer sterk stedelijke gemeenten gaan vaker en langer op vakantie dan inwoners van niet-stedelijke gemeenten. De stedelingen hebben aan hun vakantie(s) in 2001 gemiddeld bijna 1100 euro uitgegeven, bijna anderhalf keer zo veel als mensen uit niet-stedelijke gemeenten.

Suizend door de sneeuw
Wintersporten in het buitenland is voor veel Nederlanders niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal jaren geleden. In 1993 gingen nog 1,25 miljoen mensen op wintersport. De laatste jaren schommelt het aantal rond de 1,1 miljoen.

Spanje nog steeds zonbestemming nummer één
Bij de vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee is Spanje veruit favoriet. Nederlanders waren in 2001 goed voor 1,2 miljoen Spanjevakanties. Andere populaire bestemmingen waren Italië (650 duizend vakanties), Griekenland (570 duizend vakanties) en Turkije (520 duizend vakanties). Vooral het aantal Nederlanders dat naar Turkije op vakantie gaat, is vanaf 1991 fors toegenomen.

Minder buitenlandse toeristen in 2001
Het aantal buitenlandse gasten in Nederland is in 2001 licht gedaald naar 9,5 miljoen. Dat is onder meer te wijten aan de MKZ-crisis en de aanslagen van 11 september. Daarnaast spelen ook veranderende toeristische voorkeuren en economische overwegingen een rol. Duitsers vormden in 2001 met 27 procent van het totale aantal de grootste groep buitenlandse gasten. Een vijfde van de buitenlandse bezoekers kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgden Amerikanen, Belgen, Aziaten en Fransen.

Gevoelige omzetten
De cafébranche is een seizoengevoelige branche. De grootste omzetten halen de cafés in de zomermaanden. Na de zomer neemt de omzet weer af, in december is een kleine toename zichtbaar. Een andere toename zien we jaarlijks in februari of maart.

Singles gaan uit
Het aandeel alleenstaande dertigers en veertigers groeit. Dit is mede het gevolg van het toenemend aantal relaties dat wordt verbroken. Alleenstaanden zijn in hun vrije tijd anders actief dan hun leeftijdgenoten met partner en kinderen. De alleenstaanden gaan vaker uit. Zij bezoeken vaker de disco, het café en de bioscoop.

Westen trekt niet-westers aan
Ongeveer driekwart van de totale populatie niet-westerse allochtonen in de vier grote steden wordt gevormd door Surinamers, Marokkanen, Turken en Antillianen/Arubanen. In Amsterdam en Den Haag maken Surinamers ongeveer een derde uit van het totaal aantal niet-westerse allochtonen, in Utrecht een zevende. Daar vormen Marokkanen veruit de grootste groep met 42 procent van het totaal. Turken zijn veel gelijkmatiger verspreid over de vier grote steden, al is hun aandeel in Amsterdam relatief laag. Antillianen en Arubanen zijn het sterkst vertegenwoordigd in Rotterdam en Den Haag.

Kankersterfte
In 2000 zijn in Nederland ruim 140 duizend personen overleden, 38 duizend personen overleden aan kanker. Kanker zorgt daarmee in 2000 voor ruim een kwart van de sterfte. Er stierven naar verhouding meer mannen dan vrouwen aan de gevolgen van deze ziekte. Longkanker was voor mannen de belangrijkste oorzaak van sterfte aan kanker, voor vrouwen was dat borstkanker.

Conjunctuurbericht
In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin de meest recente cijfers over de Nederlandse economie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-234
15 november 2002
10.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Mededeling