Gemeente Waterland


Op donderdag 14 november heeft burgemeester een cheque van maar liefst 5050,15 in ontvangst mogen nemen. Het geld was op initiatief van het CDA Waterland bijeengebracht door burgers en bedrijven in Waterland. Met het geld wordt een nieuwe Lindeboom geplant bij de Grote Kerk in Monnickendam.

De herplant van de in februari van dit jaar door storm vernielde Linde bij kan eind november plaatsvinden, wanneer de gemeenteraad daarmee instemd. De gemeente Waterland is verheugd een forse boom te kunnen herplanten, waarvan de stam een omtrek heeft van ongeveer één meter twintig.De gemeente Waterland zal, wanneer de gemeenteraad daarmee instemd, de resterende circa 8500 euro bijleggen.

Boom is vertrouwd met kerk
De gemeente heeft diverse offertes opgevraagd voor het leveren en planten van de boom, inclusief nazorg. Van de twee laagste offertes zijn de bomen zorgvuldig bekeken, waarna de meest geschikte boom is gekozen. Deze boom staat momenteel nog in Lelystad op een boomkwekerij van Copijn Utrecht. Voorheen heeft de boom ook bij een kerk gestaan, maar hij werd te groot voor de locatie. De boom is daarom enkele jaren geleden verplant naar de boomkwekerij in Lelystad en is het afgelopen jaar voorbereid op zijn nieuwe standplaats Monnickendam.

Voorgeschiedenis
Op 26 februari van dit jaar sneuvelde de eeuwenoude Konigslinde voor de Grote Kerk in Monnickendam door een storm. De boom was een bijzonder onderdeel van het stadsgezicht en daardoor bij veel inwoners geliefd. Omdat de boom zo beeldbepalend was, ontstond de wens bij herplant een karakteristieke boom te plaatsen met enigzins vergelijkbare afmetingen. Om dit financieel mogelijk te maken heeft het CDA een fonds opgericht waaarin ongeveer vier- en halfduizend euro is gestort door bedrijven en particulieren. Zowel het CDA als de gemeente Waterland zijn de donateurs bijzonder erkentelijk voor hun financiële steun.

De exacte datum van de herplant is zeer waarschijnlijk dinsdag 26 november.