Provincie Limburg

Ruim 178.000,- voor natuurprojecten (327)

"Natuur en Landschapsbeheer"

GS stellen ruim 178.000,- beschikbaar voor zes projecten uit de subsidieregeling Natuur en Landschapsbeheer 3e Tranche 2002. Deze subsidieregeling richt zich op projecten op het gebied van flora en fauna, biotopen, landschapselementen, mensgerichte natuur en ecologische verbindingszones. Het budget voor 2002 is hiermee geheel besteed waarmee er in totaal 40 projecten zijn gefinancierd.

De projecten zijn:

Biodiversiteitbijdrage soortgerichte natuurbeheer De Vereniging Natuurmonumenten Venray bezit en beheert in totaal 4.234 hectare bos- en natuurgebied. Voor het op prioritaire soorten gerichte terreinbeheer wordt een Biodiversiteitbijdrage toegekend van 93.806,-.

Project Minipeellandschap Horst
In 1999 heeft de Provincie Limburg ingestemd de uitvoering van het mensgerichte natuurproject Minipeellandschap Horst. Vanuit de subsidieregeling Natuur en Landschap is een bijdrage van in totaal 247.000,- toegezegd verdeeld over drie jaren. Het project ontvangt nu haar laatste bijdrage van 39.025,-.

Natuurproject Asenray - Roermond-Oost
Dit pilotproject richt zich op natuurontwikkeling van een gemeentelijk perceel langs de Maasnielderbeek bij Asenray. Het project beoogt de optimalisering van een ecologische verbindingszone en het herstel van biotopen voor prioritaire soorten als amfibieën en de das. GS kent een bijdrage toe van 22.750,-

Uitgave boek 'Broedvogels van Nederweert'
De Vogelwerkgroep Nederweert brengt reeds meerdere jaren de broedvogels in de gehele gemeente Nederweert in kaart. Een dergelijk langlopend en systematisch onderzoek in het agrarisch gebied is uniek te noemen. De resultaten zijn van belang om zicht te krijgen op de ontwikkeling van de broedvogelbevolking in het agrarisch gebied (maar ook de natuurgebieden) op de zandgronden van Limburg. De Vogelwerkgroep ontvangt 8.330,-.

Hazelmuizeninventarisatie Zuid-Limburg
De Hazelmuis behoort tot de prioritaire soorten. Het project richt zich op het opnieuw in kaart brengen van de Hazelmuizen in de belangrijkste leefgebieden. Door de stichting IKL en de terreinbeheerders wordt sinds 2000 uitvoering gegeven aan een aantal urgente beschermingsmaatregels met name in bosranden. Voor de inventarisatie wordt 13.780,- ter beschikking gesteld.

Landelijk onderzoek effectiviteit en werking Amfibieëntunnels In de afgelopen jaren zijn in Limburg op diverse knelpuntlocaties amfibieëntunnels aangelegd onder zowel rijks- provinciale als gemeentelijke wegen. Wegen vormen vaak belangrijke barrières in de leefgebieden van veel soorten bedreigde en beschermde amfibieën en door middel van tunnels en begeleidende rasters en schermen kunnen deze knelpunten worden aangepakt. De Stichting RAVON onderzoekt de werking en de effectiviteit van deze faunavoorzieningen en ontvangt hiervoor 1.000,- .
15-11-2002 12:20