Provincie Zeeland

Openbaar vervoer van huis tot huis

Deze week is in het provinciehuis in Middelburg de overeenkomst getekend, waarin het collectief vraagafhankelijk vervoer in de Oosterschelderegio is geregeld. Daarmee is de situatie bekrachtigd die al vanaf 1 januari van dit jaar geldt en die inhoudt dat openbaar vervoer van huis tot huis wordt aangeboden op plaatsen of tijden waar geen lijnbussen voorhanden zijn op Schouwen-Duiveland, Tholen en Noord- en Zuid-Beveland.

Passagiers worden op aanvraag tussen zeven uur 's morgens en twaalf uur 's avonds met (taxi)busjes opgehaald en naar hun plaats van bestemming gebracht. Ook zijn er ritten op aanvraag vanuit de gemeenten Noord-Beveland, Borsele en Goes naar en van de NS-stations in Vlissingen, Middelburg en Arnemuiden, vanuit de gemeente Schouwen-Duiveland naar en van het busstation Oude Tonge en vanuit de gemeenten Tholen en Reimerswaal naar en van de grensplaatsen in Noord-Brabant, zoals Bergen op Zoom, Halsteren, Nieuw-Vossemeer, Dinteloord, Steenbergen, Wouw, Ossendrecht, Hoogerheide en Putte.

Aanvragen voor ritten moeten ten minste één uur voor het gewenste tijdstip van vertrek worden aangevraagd bij de Tele-taxicentrale in Goes. Reizigers moeten rekening houden met een afwijking van een kwartier voor of na het aangevraagde tijdstip van vertrek. Aansluitingen op bussen en treinen worden gegarandeerd; voorwaarde is wel dat zo'n reisdoel bij de aanvraag wordt gemeld.

De zone-indeling, waarop het tarief voor het collectief vraagafhankelijk vervoer is gebaseerd, is gelijk aan die in het reguliere openbaar vervoer. Per rit wordt een opstapzone gerekend en aansluitend het tarief voor de zones die worden gereden. Eén zone kost één euro; houders van OV-abonnementen, kinderen onder de twaalf en ouderen boven de 65 jaar betalen per zone tachtig eurocent en kinderen onder de vier jaar gaan gratis mee.

Al eerder werd het collectief vraagafhankelijk vervoer aangeboden aan mensen die daarvoor in aanmerking komen via de Wet voorzieningen gehandicapten. Voor hen geldt een speciaal, gereduceerd tarief dat via de woongemeente kan worden geregeld. Het vervoer voor deze groep en de andere openbaar-vervoerreizigers in de Oosterschelderegio is gecombineerd. In Zeeuwsch-Vlaanderen wordt op dezelfde manier gewerkt. Op Walcheren wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar het systeem voor openbaar-vervoerreizigers ingevoerd; daar blijft het los staan van het vervoer volgens de Wet voorzieningen gehandicapten.

Met het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio is deze week een convenant gesloten, waarbij de provincie zich verplicht tot het voeren van financieel-administratieve werkzaamheden voor het samenwerkingsverband.

15 november 2002, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 77/02