Gemeente Almere

CONCEPT-MilieuPlan 2003-2007 in de Inspraak

Om het beheer en de ontwikkeling van de stad op milieugebied adequaat te kunnen uitvoeren, heeft de gemeente Almere een MilieuPlan voor de jaren 2003 t/m 2007 opgesteld. Dit plan bevat een visie, een strategie en een uitgewerkt programma op gebied van milieu, duurzaamheid en ecologie. Het MilieuPlan heeft tot doel de leefbaarheid in de stad (geluid, veiligheid, groen) en de duurzaamheid (energie, duurzaam bouwen, gescheiden afvalinzameling) te versterken. Het concept-MilieuPlan wordt nu in de inspraak gebracht en wordt begin 2003 ter definitieve vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Leefbaar houden, duurzaam maken

Het MilieuPlan geeft aan hoe de duurzaamheid (energiezuinigheid, wind- en zonne-energie, gescheiden afvalinzameling) van de stad tot 2010 wordt versterkt. Een nog betere scheiding van papier en karton is gunstig voor het milieu en de portemonnee van de burger.

Via een ecologisch materplan wordt gericht gewerkt aan het versterken van de ecologische kwaliteit. Met het MilieuPlan wil de gemeente dat de geluidshinder beperkt blijft. In de bestaande stad wordt nader onderzoek naar knelpunten en mogelijkheden gedaan. In ontwikkelingsgebieden zal in de planontwikkeling voldoende rekening gehouden worden met de toenemende mobiliteit, die voor meer lawaai zorgt.

Bouwen en wonen

Busbanen, stadsverwarming, een windmolenpark en het vele groen zijn nog onvoldoende om Almere een duurzaam gebouwde stad te kunnen noemen. De gemeente wil daarom het aantal woningen vergroten, dat voldoet aan de normen van duurzaam en energiezuinig bouwen. Ook gaat er een duurzame wijk komen, waar diverse activiteiten op gebied van milieu samenkomen: maatregelen op het gebied van duurzaam bouwen (gescheiden watersystemen, materiaalkeuze, stadsnatuur, begroeiing) en betrokkenheid van bewoners bij het ontwerpproces van wijk en woning.

Discussie

In het concept MilieuPlan zijn de reacties en ideeën verwerkt die inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven op twee discussiebijeenkomsten in maart en mei jl. naar voren hebben gebracht. Op 28 november a.s. start de formele inspraakprocedure met een openbare discussieavond. De MilieuRaad, Vereniging Bedrijvenkring Almere en milieuprofessor Lucas Reijnders geven hun reactie op het concept MilieuPlan 2003-2007.

Inspraak

Het plan ligt van donderdag 28 november 2002 tot en met woensdag 8 januari 2003 ter inzage. Op de website van de gemeente Almere kan vanaf begin november het MilieuPlan 2003-2007 digitaal opgehaald worden. Een schriftelijke versie kan aangevraagd worden bij de afdeling MilieuBeleid (036-5494193). Op donderdag 12 december kan tijdens een inspraakavond een mondelinge reactie gegeven worden op het MilieuPlan 2003-2007. Hiervoor kunt u zich tot uiterlijk 6 december aanmelden bij de afdeling MilieuBeleid. Begin 2003 zal na verwerking van de inspraakreacties - die uiterlijk donderdag 9 januari toegezonden dienen te zijn - het MilieuPlan 2003-2007 definitief door de gemeenteraad vastgesteld worden.