Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

VWS: De Geus wil kostenbeheersing geneesmiddelen

Vrijdag 15 november 2002, nummer 124

DE GEUS DOET APPEL OP VERZEKERAARS BIJ KOSTENBEHEERSING GENEESMIDDELEN

Demissionair minister De Geus van Volksgezondheid, Welzijn en Sport grijpt in op de uitgaven van de geneesmiddelen. Hij zet hierbij in op twee sporen, waarbij de patiënt wordt ontzien: het afromen van de kortingen en de bonussen van de apotheekhoudende en de positie van de zorgverzekeraars versterken door het afschaffen van regels. De minister acht de omvang van de kortingen en bonussen maatschappelijk onaanvaardbaar en wil deze zo snel als mogelijk teruggeven aan de verzekerden in de vorm van lagere premies. Dit heeft minister De Geus vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.

Met het afromen van de kortingen en bonussen wil de minister minimaal E 280 miljoen extra besparen op de uitgaven van de geneesmiddelen. De kortingen en de bonussen zijn extra inkomsten die apotheekhoudenden verdienen door de medicijnen voor een hogere prijs in rekening te brengen dan waavoor ze zijn ingekocht. Dit verschil in prijzen is de laatste jaren steeds groter geworden. In 2001 was het totaal aan kortingen en bonussen E 440 miljoen en naar verwachting gaat het in 2003 om E 650 miljoen.

De nieuwe maatregel omvat kortingen op de geneesmiddelen die door één farmaceut (single source specialités) worden geproduceerd en op geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen en die door meerdere aanbieders (multi source) worden aangeboden. De apotheekhoudenden mogen straks maximaal 91 procent van de officiële inkoopprijs van single source-geneesmiddelen in rekening brengen. De rekening voor de multi source- geneesmiddelen mag straks niet meer bedragen dan 60procent van de prijs van het oorspronkelijke product. Deze maatregel komt in de plaats van de huidige 'clawback-regeling', waarmee apotheekhoudenden ruim 93procent van de officiële inkoopprijs van alle geneesmiddelen in rekening mogen brengen.

Naast het ingrijpen op de uitgaven doet minister De Geus ook een appèl op de zorgverzekeraars. Zo wil hij onder meer dat de verzekeraars in toenemende mate actief worden als 'zorginkoper', dat ze contracten sluiten met artsen en apotheekhoudenden over doelmatig voorschrijven en aanbestedingsprocedures uitzetten voor de inkoop van geneesmiddelen. Deze inkooprol van de verzekeraars ondersteunt de minister door het verder terugdringen van de regelgeving.
-o-o-o-