Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

PIONIER PROFESSOR BRUNO LUNENFELD ONTVANGT INTERNATIONALE AWARD IN REPRODUCTIVE HEALTH 2002 VOOR ZIJN LIFETIME BIJDRAGE AAN DIT ONDERWERP.

Praag, 15 november 2002 De Bertarelli Foundation kondigde vandaag aan dat zij Professor Bruno Lunenfeld hebben aangewezen om haar Award in Reproductive Health te ontvangen voor zijn gehele bijdrage op het gebied van voortplantingsgezondheidszorg. Hij is een pionier op het gebied van onvruchtbaarheid en heeft een belangrijke bijdrage gedaan aan het publieke bewustzijn voor de erkenning van onvruchtbaarheid als wereldwijd probleem.

"De ontvangers van onze award moeten een hoge mate van ethische standaards in hun professionele leven hebben en voorbeeldig menselijk gedrag tonen. Om al deze redenen verheugt het ons zeer aan Bruno de Bertarelli Foundation 2002 Award uit te reiken", zegt Dona Bertarelli Späth, voorzitter van de stichting.

Professor Bruno Lunenfeld is bekend van zijn pionierswerk in menselijke voortplanting. Hij werd geboren in Wenen (Oostenrijk) in 1927, volgde zijn opleiding aan de universiteiten van Oxford, Cambridge en Genève. Aan het begin van zijn carrière heeft Professor Bruno Lunenfeld nauw samengewerkt met Georgeanna en Howard Jones, die hun interesse richtten op de klinische toepassing van producten afgeleid van de hypofyse. Maar dit onderwerp was zo afwijkend en de klinische toepassing zo ongewoon dat het noodzakelijk bleek om een Pituitary Club (club van de hypofyse) te organiseren buiten de gebruikelijke medische verenigingen om, zodat de informatie op een informele manier snel onder de belangstellenden kon worden doorgegeven.

Deze club floreerde vele jaren. Zij stond zelfs model toen IVF voor het eerst werd geïntroduceerd. Ze ontmoetten elkaar in verschillende delen van de wereld, 20 of 30 personen die allen geïnteresseerd waren in IVF, zodat ze in staat waren elkaar te helpen op een opmerkelijk niet-concurrerende manier door hun ervaringen te delen. Dit was in de tijd voordat IVF politiek acceptabel werd geacht.

Zijn speciale interesse was de extractie, purificatie en introductie van humaan Menopauze Gonadotrofinen (hMG) voor klinisch gebruik (1953 1961) in vrouwen in de overgang en hypofysair-hypogonadotrofische mannen. Professor Bruno Lunenfeld was de eerste die de combinatie van testosteron en oestrogeen onderzocht en vaststelde in het menopauze syndroom, en dit was ook het onderwerp van zijn medisch proefschrift in 1954. Hij was lid van het Israëlische medische team dat in 1962 de allereerste geboorte tot stand bracht met gebruik van gonadotrofinen medicamenten om onvruchtbaarheidproblemen de overbruggen. Tot op heden heeft Professor Bruno Lunenfeld meer dan 300 wetenschappelijke publicaties en 19 boeken op zijn naam staan. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de publieke opinie inzake de erkenning van onvruchtbaarheid als een wereldwijd probleem.

Vandaag de dag is Professor Bruno Lunenfeld directeur van het Institute of Endocrinology, Chaim Sheba Medical Center, in Israel en het International Reference Center for Fertility Promoting Drugs. Hij is professor in Life Sciences aan de Bar Ilan Universiteit, Gastprofessor van Obstetrie & Gynaecologie aan de Yale University Medical School en lid van de Executive Board van de wetenschappelijke raad van de Israel Medical Association. Hij is tevens lid van het comité van experts van de World Health Organization (WHO) op het gebied van biologische standaards, de Executive Council van de International Andrology Society, de Executive Council van de International Society of Gynecological Endocrinology en de Executive Council van de International Committee for Research in Reproduction. Hij heeft zitting in de redactionele raden van vier tijdschriften op het gebied van gynaecologie.

Over de Stichting en haar Award

De Award in Reproductive Health 2002 omvat een origineel bronzen kunstwerk, gemaakt door een wereldwijd bekende kunstenaar, Bruno Lucchesi. Het beeld stelt een stel ouders met pasgeboren baby voor.

De Bertarelli Foundation Award in Reproductive Health is ingesteld in het jaar 2000 als eerbewijs aan individuele personen of teams, die door hun werk of persoonlijke inzet het wereldwijde probleem onvruchtbaarheid onder de aandacht hebben gebracht, zich sterk gemaakt hebben voor een betere toegankelijkheid van behandeling voor patiënten, nieuwe wegen hebben ontdekt in wetenschappelijk onderzoek of medische behandeling, of buitengewone bijdragen hebben geleverd aan andere onderwerpen die de doelstellingen van de Bertarelli Foundation ondersteunen.



Ingezonden persbericht