Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 08 november 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken 1. Minister-president Balkenende brengt op woensdag 13 november een werkbezoek aan de gemeente Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van de veiligheid en de grote stedenproblematiek. De minister-president zal zich op de hoogte laten stellen van de problemen waarmee Rotterdam wordt geconfronteerd en de diverse initiatieven die worden ontplooid om de veiligheid en de leefbaarheid te vergroten, zoals het project buurtbemiddeling en de actie Resultaat op Straat. De minister-president brengt een bezoek aan de wijken Middelland en Spangen. Op het stadhuis zal hij een vergadering van de zg. driehoek (overleg van burgemeester, politie en justitie over het veiligheidsbeleid) bijwonen. 2. Burgemeester en Wethouders hebben ingestemd met de productbegroting van het Openbaar Lichaam Voorzieningen Gezondheidszorg (OLVG) Rotterdam en omstreken. De productbegroting van het OLVG Rotterdam e.o. geeft aan hoeveel inzet voor de verschillende producten van het basispakket collectieve preventie per gemeente wordt gepland tegen welke kosten. 3. Van 17 tot 23 november brengt wethouder Wim van Sluis een bezoek aan Shanghai en Hongkong. In Shanghai ontmoet hij onder andere de nieuwe burgemeester, de directeur van de haven van Shanghai en enkele reders. Tevens opent de wethouder een tentoonstelling van de archiefdienst. Voorts vindt er een inleidende bestuurlijke oriëntatie plaats op de samenwerking tussen beide steden in de periode 2003-2005. In Hong Kong staan op het programma bezoeken aan de Secretary for Economic Development and Labour, Hutchinson Whampoa en andere zakelijke relaties.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. Het college heeft besloten het besluit tot straatnaamgeving Nesselande van 30 juni 2002 te herzien. De reden hiervoor was dat een aantal bewoners bezwaar heeft gemaakt tegen het achtervoegsel straat. Deze bewoners stellen voor, gezien de aard van het gebied, te kiezen voor een achtervoegsel dat verband wordt met water. De commissie van advies inzake straatnamen heeft daarop geadviseerd te kiezen voor het achtervoegsel kade. De wijziging betreft de volgende straatnamen: Regina Verweykade, Gerrit Verrijstkade, Jannetje Merbiskade, Aper Bouwmankade, Agata de Bruynkade, Marinus van Elswijkkade, Neeltje Breedveldkade, Abraham van der Knaapkade, Willemijntje de Kooterkade, Jacob Levenlangkade, Gerrit Voorenkade, Dirk Rademakerkade, Wilhelmina Voorwindenkade en de Aelbert van Spanjekade. Alle vernoemde personen waren betrokken bij de aanleg of het droog houden van de Eendrachtspolder, waarin dit gedeelte van Nesselande ligt.

Sociale en Culturele Zaken
1. Het college heeft het financieel arrangement van de RET expliciet vastgesteld. Hiermee wordt inzicht verkregen in de zorgelijke financiële situatie van de RET, die mede het gevolg is van de aangekondigde Rijksbezuinigingen op de beschikbare budgetten voor het openbaar vervoer. Deze kunnen naar schatting oplopen tot wellicht zon 20 mln.
In het financieel arrangement zijn maatregelen beschreven die ervoor moeten zorgen dat de resultaatontwikkeling van de RET voldoende blijft. De genoemde maatregelen bestaan uit bezuinigingsacties vanuit de RET en een bijdrage voor sociale veiligheid van de gemeente. Daarnaast vraagt het college een bijdrage van de Stadsregio voor de aanlegkosten van nieuwe railverbindingen en voor de aanloopverliezen op de exploitatie van nieuwe railverbindingen en van de reiziger via de herzonering. Als de rijksbezuinigingen doorgaan zijn zelfs deze maatregelen volstrekt onvoldoende om de tekorten bij de RET te dekken. Tot slot wil het college in Den Haag bepleiten de aangekondigde Rijksbezuinigingen ongedaan te maken.
2. Het college van B. en W. heeft ingestemd met het kader voor de inkoop van 10.000 trajecten voor Abw-ers in 2003. Hiervan lopen 7.200 trajecten via openbare aanbestedingen.

Sociaal Economische Zaken
1. Het college van B. en W. heeft besloten om voor dit jaar een eenmalig eindejaarsgeschenk toe te kennen aan alle 3200 Wiw-werknemers bij Werkstad. Het betreft een bedrag van 136,--

Financiën
1. Het College van B. en W. heeft ingestemd met de concept-circulaire over de jaarrekening 2002. Deze circulaire is het draaiboek voor diensten, college, ADR, bestuursdienst, de COR en de raad over het opstellen en vaststellen van de jaarrekening. Het is de bedoeling dat de raad de jaarrekening begin juli 2003 gaat behandelen.