Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 november 2002

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie over het niet uitzenden van militairen vanwege familierelaties


1.


Is opperwachtmeester Lit afgewezen voor uitzending naar Bosnië door de bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, omdat hij getrouwd is met een Bosnische vrouw?


2.


Zo ja, op basis van welke argumenten is dit gebeurd? Zijn deze argumenten vastgelegd in regelgeving over uitzendingen of over de rechtspositie van militairen? Kunt u precies aangeven welke regels dit zijn?


3.

Indien er geen regelgeving aan de argumentatie ten grondslag ligt, is er dan geen sprake van willekeur, of zelfs discriminatie?


4.

Hoe vaak is het voorgekomen dat militairen worden afgewezen voor uitzending vanwege de nationaliteit of etnische achtergrond van hun partner? Om welke landen gaat het in voorkomende gevallen?


5.

Bij welke functies wordt de achtergrond van de partner meegewogen? Kan een militair nimmer naar een ander land worden uitgezonden als zijn of haar partner uit dat land afkomstig is? Indien dit per land wordt gewogen, naar welke landen kan wel en naar welke landen kan niet worden uitgezonden?

5.

Gelden eventuele regels alleen voor militairen van operationele eenheden of ook voor anderen, zoals militaire attachés en militairen in functies bij internationale organisaties?