Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Opslag van stamcellen

Cryo-Cell
t.a.v. de heer dr. C.H. Kleinbloesem
Zutphen

GMT/MT 2327480

Opslag van stamcellen

15 november

Geachte heer Kleinbloesem,
Op 14 september 2002 heeft u een brief gestuurd waarin u aandacht vraagt voor het wegnemen van bestaande onduidelijkheden over onder meer de commerciële activiteiten bij de opslag en onderzoek van stamcellen. Op 4 september 2002 is door BPRA een brief van gelijke strekking verstuurd naar de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Eerste Kamer der Staten Generaal in verband met het wetsvoorstel houdende regels inzake de veiligheid en kwaliteit van lichaamsmateriaal dat kan worden gebruikt bij een geneeskundige behandeling (Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal). In het voorlopig verslag van de Vaste Commissie van 20 september 2002 wordt verwezen naar deze brief.

Kortheidshalve verwijs ik u naar het antwoord op motie nr. 12 dat bijgevoegd is bij deze brief (zie bijlagen 1 en 3). Hierin staat vermeld dat ingevolge de aanvaarding van het amendement (zie bijlage 2) van het lid Terpstra (VVD) van 25 juni 2002 (TK vergaderjaar 2001-2002, 27 844 nr. 16) ook een bedrijf met winstoogmerk een aanvraag kan doen om erkenning als orgaanbank, maar mag de functie van orgaanbank niet tot statutair doel hebben het doen van uitkeringen aan oprichters of aan hen die deel uitmaken van haar organen noch ook aan anderen.

Gelet op de tekst van artikel 9, eerste lid, van het wetsvoorstel, is de constatering in de motie dat commerciële activiteiten niet langer (direct) kunnen voorzien in een maatschappelijke behoefte aan het herleidbaar opslaan van navelstrengbloed ten behoeve van autoloog gebruik van stamcellen na inwerkingtreding van de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal niet meer relevant.

Toekomstige ouders kunnen dus, ook na inwerkingtreding van de komende Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal, besluiten om het navelstrengbloed van hun kind op te laten slaan door een commercieel bedrijf, mits dat bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen.

Voor wat betreft het onderzoek met navelstrengbloed wordt in het antwoord op de motie nr. 12 gerefereerd aan het feit dat aan de Gezondheidsraad is verzocht om advies uit te brengen met betrekking tot de toepassing van hematopoiëtische stamcellen (waar stamcellen uit navelstrengbloed toe behoren). Naar verwachting zal de Raad nog eind dit jaar advies uitbrengen. Ook in de antwoorden die worden geformuleerd op de opmerkingen en vragen zoals die gesteld zijn in bovengenoemd (voorlopig) verslag zal hier nader op in worden gegaan. Zodra de memorie van antwoord naar de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Eerste Kamer der Staten Generaal is verstuurd, ontvangt u hier een afschrift van.

Ik stel het op prijs dat u mij in uw brief hebt geïnformeerd over de activiteiten van uw onderneming en vertrouw erop dat de bij u levende vragen naar tevredenheid zijn beantwoord.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp