D66

"Zet studenten in lege kantoren"

Jeugd- en jongerenbeleid

Boris van der Ham

15-11-2002 - De D66-fractie in de Tweede Kamer wil lege kantoorpanden gebruiken om de woningnood onder studenten aan te pakken. Volgens kamerlid Boris van der Ham is de nood onder studenten hoog genoeg om een noodplan studentenhuisvesting te rechtvaardigen.

Van der Ham: "Kantoorwijken zijn spooksteden geworden. Niemand woont er. Het zou misschien zelfs wel voordelig zijn voor die gebieden als er mensen komen te wonen."

Op vrijdag 15 november stond in de Volkskrant het bericht dat in Nederland vier miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg staat, ruim 10 procent van het totale kantooroppervlak. Omdat het economisch niet best gaat, hebben uitbaters van kantoorpanden moeite deze te vullen. Bank/verzekeraar ING zegt zelfs dat het zeer de vraag of de kantoren ooit nog vol komen.

Van der Ham heeft minister Kamp van volkshuisvesting gevraagd of deze kantoren kunnen worden omgebouwd naar woonruimte, bijvoorbeeld voor studentenhuisvesting. Tot nu toe kwamen alleen oude kantoorpanden daarvoor in aanmerking. Van der Ham: "Maar wanneer is een kantoorpand oud? Hoelang moet een nieuw kantoorpand nutteloos leegstaan om een nieuwe bestemming te mogen krijgen? De nood is nú hoog, als we daar iets aan kunnen doen moeten we het niet laten."