GAIA

GAIA eist van minister Tavernier sluitende sancties tegen wetsinbreuken op veemarkten

"Wetsinbreuken gedoogd, minimum aantal PV's systematisch geseponeerd: situatie veel minder rooskleurig dan Minister denkt"

15 november 2002

Persbericht

© GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA eist van minister voor dierenwelzijn Jef Tavernier een streng en sluitend systeem van administratieve boetes en andere sancties zoals uitsluitingen van de veemarkten en intrekkingen van vergunningen. Dat systeem moet er voor het eind van dit jaar nog komen, eist GAIA. Het wordt al 2 jaar beloofd, maar het is er nog altijd niet. Het zou inspecteurs-dierenartsen toelaten om veel doeltreffender op te treden. Als er dan al eens PV wordt opgesteld, wordt er verder geen gevolg aan gegeven door de parketten. De 'echte mentaliteitsverandering' die minister Tavernier ontwaard bij de veehandelaars, heeft zich in het algemeen bijlange nog niet voltrokken.
GAIA wil ook dat de minister van Justitie Marc Verwilghen de parketten duidelijke instructies geeft om proces-verbalen wegens dierenmishandeling en andere wetsinbreuken op veemarkten en elders ernstig te nemen en niet langer systematisch te seponeren. GAIA wil dat minister Verwilghen de parketten-generaal de opdracht geeft om inbreuken op de dierenwelzijnswet te beschouwen als een prioriteit. Tot hiertoe wordt dierenmishandeling en andere
dierenwelzijnswetinbreuken door de parketten meestal als allerlaagste prioriteit, lees totaal onbelangrijk, beschouwd. Zo kan de situatie niet langer blijven duren: de feiten zijn dat de huidige controles ontoereikend zijn en dat veehandelaars die zich aan wetsinbreuken te buiten gaan niets te vrezen hebben van vervolging omdat PV's toch geseponeerd worden. Vooraleer een veehandelaar van een veemarkt uitgesloten wordt, zou hij al een moord moeten begaan hebben. GAIA wijst er tussen haakjes op dat een aanslag op één van haar medewerkers op de veemarkt van Ciney op 9 februari 2001, waarbij tientallen veehandelaars en -drijvers Francis Quaraignon in mekaar geslagen hebben, waarna ze hem uitkleedden en z'n kleren in brand staken, tot geen enkele uitsluiting van de veemarkt geleid heeft. Tot op heden werd ook geen enkele dader daarvoor vervolgd Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: info@gaia.be