Gemeente Rotterdam

Gemeenteraad stelt begroting 2003 vast

(15-11) De Gemeenteraad heeft met de stem van de SP tegen de programmabegroting voor het jaar 2003 vastgesteld. De raad stemde over 47 moties en zeven amendementen.

Van de oorspronkelijk ingediende 59 moties zijn er 12 ingetrokken. 17 moties haalden het niet; 30 werden aangenomen. De raad nam drie amendementen aan en verwierp er vier. Eén amendement is ingetrokken. (zie ook volledig overzicht moties en amendementen, pdf 150 Kb)

In 2003 is er bijna 44 miljoen extra beschikbaar voor de collegeprioriteiten Veiligheid, Huisvesting, Onderwijs en jeugd, Economische infrastructuur en Inburgering. Ook de algemene reserve wordt met 10 miljoen verhoogd om eventuele tegenvallende rijksfinanciering op te kunnen vangen. Voor de versterking van de bestaande organisatie voor het gebied van collegeprioriteiten is 9,5 miljoen begroot.

Dekking is gevonden in het doorlichten van de bestaande organisatie (doelmatiger werken, taken afstoten, licht verlagen van subsidies, heroverwegen groeifonds en meer kostendekkende tarieven) waardoor in 2003 ruim 63,5 miljoen beschikbaar komt. Het totale budget voor 2003 bedraagt 5,1miljard.

Programmabegroting

De begroting 2003 is de eerste zogenaamde programmabegroting waarin beleidsvelden centraal staan (wat willen we bereiken, wat gaan we doen en wat kost het). De beleidsvelden (Bestuurlijke Zaken, Veiligheid, Volksgezondheid, Economie & Haven & Milieu, Fysieke Infrastructuur, Verkeer & Vervoer, Wijken & Buitenruimte, Sociale Zaken & Maatschappelijke dienstverlening, Onderwijs & Jeugd, Kunst & Sport, Middelen & ICT) komen overeen met de indeling van de raadscommissies.

Met de programmabegroting loopt de gemeenteraad vooruit op de wijzigingen van de gemeentewet en Comptabiliteitsvoorschriften in 2004. De nieuwe opzet komt namelijk tegemoet aan het duale systeem van het gemeentebestuur. Hierin heeft de raad informatie nodig om beleidsmatige, budgettaire en bedrijfsvoeringskader vast te stellen en het college hierop te controleren.

In de nieuwe programmabegroting zijn de ruim 200 verschillende subfuncties teruggebracht naar 11 beleidsvelden. De programmabegroting 2003 heeft hierdoor minder cijfers, meer uitleg bij de beleidsvoornemens en afrekenbare doelstellingen voor beleid.

Belastingverordeningen

Als onderdeel van de begroting heeft de raad ook de belastingverordeningen voor 2003 vastgesteld. Tegen de verordening stemden PvdA, SP, D66, de Stadspartij, 2 leden van Leefbaar Rotterdam en 1 lid van Groen Links. Tegen onderdelen van de verordening stemden leden van verschillende partijen.

Het beleid is om de kosten van de gemeentelijke dienstverlening voor 100% te dekken. Daardoor zijn een aantal tarieven flink gestegen: voor het voltrekken van een huwelijk met 15,8%, voor een identiteitskaart maximaal 40,8%, voor een rijbewijs 19% en, als een rijbewijs moet worden vervangen dat verloren is gegaan, 40,8%. Het rioolrecht gaat met 9,9% omhoog, de lijkbezorgingsrechten met 10% en de afvalstoffenheffing met 11,2%.

Veel andere tarieven zijn verhoogd met het inflatiepercentage van 5,7. De Zalmsnip, die in 2005 wordt afgeschaft, wordt niet volledig doorgegeven aan de burgers. Die krijgen nu 35 Euro. De 2,8 miljoen Euro die daarmee wordt bespaard gaan naar het beleid voor mensen met een minimum inkomen. Via een motie van Groen Links besloot de raad dat de minima wel het volledige bedrag moeten krijgen.