Gemeente Rotterdam

Geen Optrium in Rotterdam

(15-11) Het college van B. en W. heeft besloten niet verder te gaan met het project Optrium, het plan van schaatser Bart Veldkamp voor een 400 meter schaatsbaan, een gecombineerde wieler-/atletiekbaan en een 50 meter-zwembad.

Wethouder Nico Janssens: "Uit het haalbaarheidsonderzoek en ambtelijke doorberekening ervan bleek het niet mogelijk te zijn om binnen de door de verantwoordelijke wethouders gestelde financiële randvoorwaarde van maximaal 25 miljoen euro voor dit plan en 20 miljoen euro voor de grondkosten, parkeren en infrastructuur te blijven. Tevens wil en moet dit college nu duidelijke keuzes maken, tenslotte kunnen middelen en ambtelijke ondersteuning maar één keer ingezet worden. Als sportwethouder vind ik het wel jammer, want het Optrium zou voor de breedte- en topsport in Rotterdam van belang zijn en een economische impuls voor de stad betekenen. Het voornemen van het college voor de realisatie van een multifunctioneel sportcentrum of andere sportaccommodaties zoals verwoord in de nota Topsportaccommodaties blijft wel overeind staan. Sport blijft voor Rotterdam belangrijk"

Na de eerste planvorming is vanaf juni 2001 een haalbaarheidsonderzoek gestart waar de initiatiefnemers samenwerkten met een aantal gemeentelijke diensten. Uit een locatieonderzoek bleek het Zuidplein (naast Ahoy) wat betreft bereikbaarheid de beste plek te zijn om zon groot sportcentrum te realiseren.