Politie Rotterdam-Rijnmond

Uitgave zaterdag 16 november 2002

* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
Politiepersoneel van het district Zuid stelde vrijdagmiddag op grond van de Opiumwet een onderzoek in een woning in de Goereesestraat in. Op de zolderetage werd een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld, waarbij zo'n 300 hennepplanten alsmede de voor de groei benodigde apparatuur in beslag werden genomen. Tevens constateerde personeel van Eneco dat de voor de kwekerij benodigde stroom illegaal werd afgetapt. Tegen de 28-jarige bewoner werd proces-verbaal opgemaakt.


* ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN IN TARWEWIJK

Politiepersoneel van het district Zuid hield vrijdagavond en
-nacht voor de zevende maal een actie in het kader van preventief fouilleren. De actie werd uitgevoerd door ruim 20 politiemensen, die 460 personen op straat fouilleerden en 73 auto's controleerden. Daarbij werden 17 personen aangehouden. In totaal werden 6 messen, 6 wapenstokken, een hamer en een busje traangas aangetroffen en in beslag genomen. Tijdens de actie wilde één man zich niet laten fouilleren en werden twee personen aangehouden, die in het bezit waren van 110 xtc-pillen en een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne. Opvallend was dat drie taxichauffeurs werden aangehouden, die in het bezit waren van een wapenstok en een busje cs-gas. Voor het in het bezit hebben van de wapens werden boetes opgelegd, die varieerden van 60 tot 220 euro.


* VROUW ERNSTIG GEWOND DOOR BRAND EN EXPLOSIE IN WONING

SPIJKENISSE - Zaterdagmorgen kort na twee uur ontstond brand, gevolgd door een explosie, in een woning aan de Sylvanergaard. De 33-jarige bewoonster had er de gaskraan opengedraaid en vervolgens iets aangestoken, waardoor de ontploffing ontstond, waarbij alle ramen uit de woning werden geblazen en er een uitslaande brand ontstond. Toen politie- en brandweerpersoneel ter plaatse kwam lag de 33-jarige bewoonster op straat. Zij werd met brandwonden aan gezicht en handen naar het Brandwondencentrum in Rotterdam-Zuid vervoerd. Bewoners van een aantal aangrenzende woningen moesten tijdens de brand hun huis verlaten, maar konden, nadat de brandweer de brand had geblust, weer terugkeren in hun woningen. Tevens werd een aantal geparkeerd staande auto's als gevolg van de explosie beschadigd.


* CONTROLE SEKSINRICHTINGEN
Politiepersoneel van de Afdeling Bijzondere Wetten van de districten Rotterdam-Centrum en Rotterdam-West hield vrijdagavond en -nacht, samen met collega's van de Vreemdelingendienst en de Rijksbelastingdienst, een controle op de naleving van de voorschriften waar seksinrichtingen aan moeten voldoen. In totaal vier zaken werden uitgebreid gecontroleerd. Bij drie seksinrichtingen waren de vergunningen en de verblijfsvergunningen van de daar werkzame dames in orde. Ten aanzien van één seksinrichting zal Bijzondere Wetten een nader onderzoek instellen wegens het ontbreken van een exploitatie- en andere vergunningen.


* MAN BEROOFD NA PINNEN
Vrijdagavond rond kwart voor elf werd in de Zwart Janstraat een 41-jarige Rotterdammer door drie mannen beroofd na het pinnen bij een geldautomaat. Het slachtoffer werd plotseling van achteren beetgepakt, waarbij hem het juist gepinde geld (1200 euro), z'n pasje en enkele sieraden werden afgenomen. Vervolgens werd de Rotterdammer door het drietal geschopt en geslagen en bewerkt met een mesje in z'n gezicht en borst, waarna de drie mannen met hun buit wegrenden.


* AANPAK DRUGSOVERLAST WEST-KRUISKADE EN OMGEVING

Personeel van de Wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum hield donderdagmiddag en -avond, met ondersteuning van cameratoezicht, op de West-Kruiskade en omgeving acties om de overlast van drugsdealers en gebruikers aan te pakken. Daarbij werden drie drugsdealers aangehouden en aanzienlijke dealhoeveelheden heroïne en cocaïne in beslag genomen. De dealers werden in verzekering gesteld. Tevens werden zes gebiedsontzeggingen uitgereikt, wildplassers op de bon geslingerd en 30 verkeersovertredingen met een bekeuring afgedaan. Naar aanleiding van klachten van omwonenden werd vrijdagavond kort na middernacht een inval gedaan in een overlastgevend drugspand in de Zijdewindestraat. Tien personen werden daarbij op grond van de Opiumwet aangehouden. In de woning werden diverse deal- en gebruikershoeveelheden hard drugs aangetroffen en in beslag genomen.

Avonduitgave vrijdag 15 november 2002

* VEERTIENJARIGE JONGEN BEROOFD
Vrijdag rond het middaguur werd in de Jonker Fransstraat een daar lopende veertienjarige jongen uit Rotterdam door een ongeveer negentienjarige man beroofd. Het slachtoffer werd door de man plotseling een mes op de keel gezet en moest zijn handtelefoon, discman en enkele sieraden afgeven.


* RECHERCHE DISTRICT ROTTERDAM-CENTRUM OP ZOEK NAAR VROUWELIJKE

SCHUTTER
(Zie ook persbericht van 31-10-2002)
De recherche van het district Rotterdam-Centrum is op zoek naar een vrouwelijke schutter en mogelijke getuigen van een schietpartij, die donderdagmorgen 31 oktober jl. kort na twee uur plaatsvond op de Mauritsweg, ter hoogte van Calypso. Daar werd toen een daar lopende 29-jarige Rotterdammer in z'n rechterbeen geschoten. Het slachtoffer werd beschoten vanuit een langsrijdende auto, waar een vrouw, die naast een bestuurster zat, tijdens het passeren het portierraampje omlaag draaide en met een vuurwapen een schot op hem afvuurde. De auto reed vervolgens met hoge snelheid weg in de richting van het Centraal Station. Uit de aangifte van de Rotterdammer kwam naar voren dat een vriend en hij de beide vrouwen even tevoren hadden gezien bij het Weena. Korte tijd later passeerden de twee vrouwen hen in een auto, een donkergroene metallic vermoedelijk Daiwoo, op de Mauritsweg, waar vanuit de auto werd geschoten. De twee vrouwen, leeftijd tussen de 25 ... 35 jaar, waren beiden slank en goed en duur gekleed. De vrouw, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst, die de Rotterdammer beschoot, droeg een strakke jurk en een lammycoat, voorzien van wollen mouwen en kraag. Zij had kastanjebruin haar tot op de schouders. De andere vrouw, was ongeveer 1.65 meter lang, droeg een lange zwarte jas met donkere lange broek en had zwart lang haar tot onder de schouders. Personen, die aan de hand van het signalement de beide vrouwen herkennen of anderszins informatie hebben over de schietpartij, wordt verzocht telefonisch contact op te nemen met de recherche van het district Rotterdam-Centrum 0900-8844 (lokaal tarief).


* OVERVALLER AANGEHOUDEN
RIDDERKERK - Vrijdagmiddag kort na twee uur werd door een met een mes gewapende man een caissière van een supermarkt in de De Genestetstraat bedreigd en gesommeerd de kassa te openen. In plaats van geld werd de overvaller echter geconfronteerd met een aantal te hulp schietende personeelsleden van de supermarkt, waarop deze ijlings zonder buit de benen nam. Na een achtervolging door een aantal personeelsleden en inmiddels gealarmeerd politiepersoneel kon de overvaller, een 27-jarige man uit Ridderkerk, op de Brasem worden aangehouden. Het onderweg door hem weggegooide mes werd op z'n vluchtroute aangetroffen. De Ridderkerker werd voor nader verhoor en onderzoek in verzekering gesteld.


* HENNEPKWEKERIJTJE ONTMANTELD
Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd vrijdagmiddag door politiepersoneel van het Wijkteam Spangen/Mathenesse (district Rotterdam-West) een onderzoek ingesteld in een woning in de Willem Beukelszstraat. In een kamer werd een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Ruim vijftig hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur, werden in beslag genomen. Personeel van Eneco sloot de elektriciteitsvoorziening af omdat de voor de kwekerij benodigde stroom illegaal werd afgetapt. Naar de bewoner, die niet thuis was, wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
VLAARDINGEN - Vrijdagmorgen werd in een woning aan de Hulsthoeve een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld. Een deurwaarder, in gezelschap van een politieman, was bij de 40-jarige bewoner aan de deur gekomen om nog wat stroomschulden te innen. In de woning werden zo'n 200 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen. De deurwaarder incasseerde er de nog achterstallige betalingen, terwijl de bewoner een proces-vervaal kreeg op grond van de Opiumwet.