Technische Universiteit Delft

Delft, 14 november 2002

Glas in Materialenreeks Studium Generale Delft
Zicht op glas in Delft

Van 18 tot 29 november aanstaande presenteert Studium Generale Delft exposities en interactieve lezingen over de geheimen van glas. Glas als bouwmateriaal, glas als muziekinstrument, glas als leitmotiv in films. 'Het leuke is dat Studium Generale Delft, onderdeel van de TU Delft, in het kader van deze Materialenreeks wetenschappers, kunstenaars en het bedrijfsleven bij elkaar brengt', zegt Marion Vredeling, organisator van Glas. 'Een zeer inspirerende interactie zo zal blijken. Heeft u wel eens gespeeld op een glasharmonica?'

Aquariumbrug
Eén van de projecten die dat inspirerende karakter onderschrijven is een samenwerkings-project tussen Studium Generale Delft , kunstenaar Stefan Gross en het Laboratorium voor Productontwikkeling van de Delftse faculteit Bouwkunde. Zij hebben een 8 meter lange glazen holle balk gemaakt die dienst gaat doen als een langwerpig aquarium. Vredeling: 'We hebben het de naam Swimm Over gegeven'. Dit hoogstandje van nieuwe glastechniek komt te hangen in de beroemde kegel van de bibliotheek van de TU Delft. Het gaat om een combinatie van hoogwaardige constructieve eigenschappen van recentelijk ontwikkeld glas en de nieuwste verlijmtechnieken. 'Innovatie aan twee fronten: kunst en wetenschap', zegt Vredeling.

Glasharmonica
Tijdens een literaire en muzikale glasavond zullen studenten van de Hoge School voor Kunsten uit Arnhem de toeschouwers blinderen en zo overlaten aan muziek fragmenten gespeeld op glas. Werk van Beethoven tot Björk, op bijvoorbeeld de glasharmonica, glazen klokken, de glas-harp, de Verophone en wijnglazen. De studenten hebben de arrangementen speciaal gecomponeerd voor Glas van Studium Generale Delft.

Kortom, de Materialenreeks die Studium Generale Delft organiseert brengt deskundige mensen uit verschillende wetenschappelijke, culturele en kunstzinnige disciplines bij elkaar. Men leert van elkaars vaardigheden in lezingen, workshops en exposities waarin het fenomeen glas wordt uitgediept. Vredeling: 'Dat van elkaar leren is niet onbelangrijk. Wetenschap en kunst zijn immers twee belangrijke pijlers van onze beschaving'.

Voor informatie over alle overige glas-activiteiten: www.materialenreeks.tudelft.nl



Technische Universiteit Delft