Gemeente Helden

Preventieteam politiekeurmerk veilig wonen start in Panningen De politie Limburg Noord is in mei 1999 in samenwerking met de gemeenten Venlo, Helden, Kessel, Arcen en Velden in het district Venlo gestart met het inbraakpreventieproject Politiekeurmerk Veilig Wonen. Nu is de beurt aan Panningen. De bewoners krijgen (of hebben reeds) een schriftelijke uitnodiging in de brievenbus om een gratis preventieadvies aan te vragen. Speciaal opgeleide preventieadviseurs zullen op aanvraag de komende weken gratis en vrijblijvende adviezen geven aan de woningbezitters van deze gemeente. De adviezen zullen voornamelijk betrekking hebben op het verbeteren van de organisatorische en bouwkundige voorzieningen in en rond de woning met betrekking tot veiligheid in de meest ruime zin.

Elk jaar wordt er in Nederland ongeveer 90.000 keer ingebroken. Ook in het politiedistrict Venlo is het aantal woninginbraken en de pogingen daartoe een groot maatschappelijk probleem. De gevolgen hiervan beperken zich niet alleen tot de materiele schade. De schending van de privacy bij een woninginbraak levert vaak veel psychische schade op bij de slachtoffers. Reden voor de politie Limburg-Noord om in het driehoeksoverleg (politie, gemeenten en justitie) het Politiekeurmerk Veilig Wonen via een project in te voeren als onderdeel van de algemene veiligheidszorg.

Voordelen
Van het totaal aantal inbraken wordt 90% gepleegd door de zogenaamde gelegenheidsinbreker. Dat is een inbreker die werkt met klein gereedschap. Hij wil snel zijn slag slaan zonder gehoord of gezien te worden. Hij besluit tot een inbraak als hij een woning ziet waar vermoedelijk op eenvoudige wijze buit te halen is. Hij houdt dan ook niet van een goede verlichting, degelijk hang- en sluitwerk en oplettende buren.
Een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen is uitstekend beveiligd. Niet alleen tegen inbraak maar ook tegen persoonlijk letsel als gevolg van brand. Het inbraakrisico daalt zelfs met ongeveer 90%. Nagenoeg alle verzekeraars geven daarom korting op de premie van de inboedelverzekering. Huizen en buurten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen stijgen bovendien in waarde. Een bijkomend voordeel is het feit dat bewoners weer aandacht hebben voor hun woonomgeving. Een garantie dat er niet wordt ingebroken is het Politiekeurmerk Veilig Wonen niet. Het is wel een garantie dat de kans op een geslaagde inbraak met vele tientallen procenten afneemt. Dat geeft toch weer een extra gevoel van veiligheid.

Certificaat Veilige Woning In overleg met een van de preventieadviseurs wordt een afspraak gemaakt waarna een schriftelijk advies wordt opgesteld. Ook wordt aan de bewoners informatie verschaft over hang- en sluitwerkspecialisten en beveiligingsbedrijven die benaderd kunnen worden om het advies uit te voeren. Aan dit advies zijn geen kosten verbonden. Als de woning aan de gestelde eisen voldoet, wordt het certificaat 'Veilige Woning' uitgereikt. Dit certificaat geeft recht op de bedoelde korting op de premie van de inboedelverzekering. De kosten van het advies worden gedragen door de deelnemende gemeenten en de politie. De uitvoeringskosten van de geadviseerde maatregelen zijn voor rekening van de bewoner.

Preventieteam
De preventieadviseurs gaan binnenkort van start in Panningen. De betrokken bewoners zullen/zijn hierover schriftelijk (worden) uitgenodigd. Het preventieteam is gehuisvest in het infocentrum, Houtstraat 23 in Venlo en is van maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot 16.00 uur bereikbaar onder telefoonnummer (077) 359 69 77, b.g.g. (077) 359 96 78. De preventieadviseurs zijn herkenbaar aan hun uniform en zijn in het bezit van een legitimatiebewijs afgegeven door de districtschef Venlo.

Meer informatie kunt u krijgen bij de politie District Venlo, van de politie Limburg-Noord, de heer Piet Pouwels, telefoonnummer (077) 327 20 71.

18-11-2002 12:11