Verbond van Verzekeraars

Nederland voor bijna 2 biljoen euro verzekerd

Verzekeraars in de brand-, motor- en transportbranche stonden in 2001 samen garant voor bijna 2 biljoen aan verzekerde bedragen. Nederland heeft zijn materiële zaken de afgelopen jaren bovendien voor steeds hogere bedragen verzekerd. In de motorbranche bedroeg de groei van 1995 tot 2000 gemiddeld ruim 6 procent en bij brand ruim 3 procent. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars.

Op basis van de 2 biljoen euro aan verzekerde bedragen, ontvingen verzekeraars een kleine 5 miljard euro aan premie; een percentage van slechts 0,25 procent van het verzekerd kapitaal. Het daadwerkelijke verzekerd bedrag zal echter nog veel groter zijn, omdat het onderzoek van het CVS zich heeft beperkt tot de brand-, motor- en transportbranche. Levens- en zorgverzekeringen zijn buiten beschouwing gelaten.

De groei in verzekerde bedragen in de afgelopen vijf jaar is met name toe te schrijven aan de toe-name van welvaart. Die vertaalde zich in duurdere autos en inboedels en toename van het aantal autos. Van alle personenautos was in 2001 meer dan de helft all risks verzekerd voor een (cata-logus)waarde van gemiddeld 19.000 euro. Het Nederlandse gezin verzekerde zijn inboedel in dat jaar gemiddeld voor ongeveer 39.000 euro.

18 november 2002

---