Katholieke Universiteit Nijmegen

De invoering van het metrieke stelsel in Nederland tussen 1793 en 1880
Datum 18-11-2002

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Drs. J.M.A. Maenen

promotores Prof. Dr. H. de Schepper

copromotores Dr. G.A.M. Beekelaar

faculteit Faculteit der Letteren

beschrijving De invoering van het metrieke stelsel in Nederland en elders is een moeizaam proces geweest dat soms tientallen jaren aansleepte. De kleinhandel bleek het grootste obstakel voor de invoering van nieuwe maten en gewichten, speciaal bij de verkoop van losse producten. Dat is een van de conclusie van drs. J.M.A. Maenen in zijn promotie-onderzoek.

Het decimale metrieke stelsel kwam tot stand tijdens de Franse Revolutie en werd in Nederland bij wet van 21 augustus 1816 per 1 januari 1820 ingevoerd. Er was echter een groot verschil tussen de wettelijke en de praktische uitvoering van deze verandering. De nieuwe maten en gewichten werden in fasen ingevoerd, te beginnen met de lengtematen en gewichten, gevolgd door de verschillende inhoudsmaten. De bevolking en de handel werden voorgelicht met behulp van herleidingtabellen en boekjes waarin het metrieke stelsel werd besproken, terwijl het systeem al vanaf 1 januari 1817 op de scholen werd onderwezen. Tot 1823 werden handelaren en winkeliers die de wet overtraden met rust gelaten; daarna werden ze echter voor de rechter gebracht. Veel winkeliers werden veroordeeld, meestal tot een boete van 10 gulden en inbeslagname van de gevonden oude maten en gewichten. Er waren problemen in andere sectoren, zoals de medische wereld, de internationale handel die speciaal in Amsterdam was gevestigd en in verschillende takken van nijverheid.
biografie Drs. J.M.A. Maenen (Nijmegen) is sinds 1993 in dienst bij de Stichting Uitzicht als onderzoeksmedewerker bij Nieuwe Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
contactpersoon Communicatie
email han.maenen@wanadoo.nl
telefoon 024 - 361 22 30