Ministerie van Buitenlandse Zaken


1.Met welk bedrag heeft de regering de hulp aan Afghanistan in 2002 verhoogd? Met welk bedrag verlaagt de regering deze hulp in 2003? Met welk bedrag ondersteunt de regering de wederopbouw van Afghanistan?

Antwoord
Tot eind 2001 stelde de regering jaarlijks ongeveer ¤ 9 miljoen beschikbaar voor projecten op het gebied van humanitaire hulp in Afghanistan. In 2002 is tot op heden ¤ 86.6 miljoen uitgegeven voor de aanzet naar humanitaire en wederopbouwprogramma's in Afghanistan. De regering heeft de hulp aan Afghanistan in 2002 met ¤ 77.6 miljoen verhoogd. De Afghaanse overheid wenst het zwaartepunt te verschuiven van humanitaire hulp naar wederopbouw. Het streven van de Afghaanse autoriteiten is het budget voor 2003 te gebruiken als centraal instrument voor planning en uitvoering van de wederopbouw, als ook voor humanitaire hulp. Aangezien noch het budget, noch het bijbehorende National Development Framework al bekend zijn, is nog geen beslissing genomen of en zo ja in welke vorm Nederland hieraan zal bijdragen.


2.Met welk bedrag verhoogt de regering de vrijwillige bijdrage aan de VN-vluchtelingen-organsatie UNHCR?

Antwoord
Voor het antwoord zij verwezen naar het antwoord eerder gegeven op vraag 73 (vergaderjaar 2002-2003, 26800 V nr 7) en de aanvullende vraag 15.


3.Wat is het regeringsstandpunt ten aanzien van de rechtspositie van de gevangen in Guantánamo Bay, gelet op de opmerking dat Nederland landen op een zelfde manier blijft aanspreken als het gaat om de naleving van mensenrechten als vóór september 2001? Hoe beoordeelt de regering het feit dat deze gevangen noch als krijgsgevangen worden beschouwd noch dezelfde rechten als verdachten in de VS zelf krijgen?
Antwoord
Zie ook de antwoorden op kamervragen ten aanzien van gevangenen in Guantánamo Bay, die in februari en maart van dit jaar werden gegeven. Dit betreft de kamervragen met kenmerken 2010204860, 2010204550 en 2010207940. Ook verwijs ik naar het antwoord op de eerdere vraag 3 (vergaderjaar 2002-2003, 28 600 V nr. 7).

De rechtspositie van de gevangenen is voor zover bekend sinds bovengenoemde beantwoordingen niet veranderd. Met mijn ambtsvoorganger ben ik van mening, dat zij ongeacht hun juridische status onder alle omstandigheden het recht hebben op een menswaardige behandeling conform de regels van het internationaal recht. Er zijn geen aanwijzingen dat dit tot nu toe niet het geval is. De regering is van mening, dat met betrekking tot de vaststelling van de status van gevangenen eveneens het internationaal recht, casu quo de Geneefse Conventies, van toepassing is.


4.Welke rol moeten PSIA's volgens de regering hebben in het kader van het poverty reductionbeleid van de Wereldbank en het IMF?
Antwoord
Voor het antwoord wordt verwezen naar het antwoord op de aanvullende vraag nr. 75 gesteld naar aanleiding van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2003.


5.Is de regering bereid de Kamer over een jaar een voortgangsrapportage te sturen waarin de regering rapporteert over de voortgang van de PRGF?
Antwoord
Voor het antwoord wordt verwezen naar het antwoord op de aanvullende vraag nr. 76 gesteld naar aanleiding van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2003.


6. In hoeverre heeft de regering bij het opstellen van de Rijksbegroting 2003 rekening gehouden met de motie Hessing cs, die pleit voor een toename van middelen voor onderwijs in ontwikkelingslanden van 15% binnen drie jaar?
Antwoord
In het kader van Internationaal onderwijs is geen stijging voorzien.

Voor het overige zie antwoord op de aanvullende vraag 71 met betrekking tot de begroting Buitenlandse Zaken 2003.

===