Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Dinsdag 19 november 2002, 20.00 uur.

Remonstrantse Kerk, Museumpark, Rotterdam.

Deutschland im Herbst-Rückblick nach 25 Jahren

Lezing door Olivier Tolmein, journalist, jurist en auteur van Vom Deutschen Herbst zum 11. September.

Aansluitend reageert Harmen van der Wilt, strafrechtonderzoeker via een lezing. Moderator is Chris Dóude van Troostwijk, journalist en programmamaker.

Voertaal is Engels.

Met de ontvoering van de voorzitter van de werkgeversvereniging Hanns-Martin Schleyer, de vliegtuigkaping in Mogadishu en de daarop volgende dood van RAF-leden in de herfst van 1977 bereikte 25 jaar van Duits Terrorisme en de gevolgen daarvan voor de maatschappij haar hoogtepunt die onder de noemer Deutschland im Herbst de naoorlogse geschiedenis inging.

Dit hoofdstuk van de Duitse geschiedenis herleeft tegenwoordig in het werk van jonge Duitse filmregisseurs die deze tijd niet bewust hebben meegemaakt. Reden van het Goethe-Institut om in samenwerking met theater Lantaren/Venster een filmprogramma te organiseren rond deze thematiek. Voorafgaand aan de opening van dit filmprogramma wordt in samenwerking met de Rotterdamse Kunststichting in een debat onder de gelijknamige titel aandacht besteed aan de vraag in hoeverre een kritische analyse van het terrorisme van de jaren zeventig ons kan helpen hedendaagse vormen van terrorisme te begrijpen. Het gaat hierbij in het bijzonder om de vraag of de hedendaagse uitbarstingen van geweld zowel terroristische aanslagen als de tegenreactie van staten van elkaar onderscheiden zouden moeten worden. Bestaat er zoiets als gerechtvaardigd geweld? En tast de uitoefening daarvan het wezen van de rechtsstaat aan.

De avond zal worden ingeleid door Oliver Tolmein. Oliver Tolmein, journalist, jurist en auteur van Vom Deutschen Herbst zum 11. September. In dit boek verdedigt hij de these dat door de strijd tegen het terrorisme een vorm van strafrecht mogelijk wordt gemaakt waarin militaire oorlogsvoering en strafvervolging door de politie één worden. Volgens Tolmein verandert het karakter van de rechtsstaat hierdoor wezenlijk. Tolmein zal in zijn lezing onder meer ingaan op de parallel die er volgens hem is tussen de aanslagen van de RAF en de aanslagen van 11 september.

Een samenwerkingsverband tussen Goethe- Institut Inter Nationes Rotterdam en de Rotterdamse Kunststichting.

Datum : dinsdag 19 november 2002


Plaats : Remonstrantse kerk, Museumpark, Rotterdam
Aanvang : 20.00 uur

Toegang : gratis

Reserveren : sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rks@rks.nl

Informatie : http://www.rks.nl of (010) 433 58 33 of unie@rks.nl of www.goethe.de/rotterdam

Theater Lantaren/Venster presenteert in nauwe samenwerking met Goethe-Institut Inter Nationes Rotterdam het filmprogramma Deutschland im Herbst van 20 t/m 27 november 2002. Het programma wordt geopend op woensdag 20 november om 19.00 uur met een inleiding door de bekende Duitse regisseur Reinhard Hauff. De openingsfilm is Stammheim van Hauff. Op dezelfde avond wordt ook een andere film van Hauff vertoond: Messer im Kopf. Zie: www.lantaren-venster.nl of www.goethe.de/rotterdam.