SENTER

Persuitnodiging Symposium Transportbesparing

Symposium Transportbesparing op 19 november 2002, Fort Voordorp, Groenekan

Hebt u wel eens gehoord van het bouwbedrijf dat complete muren in de eigen fabriekshal behangklaar aflevert waardoor zeven ritten voldoende zijn om een heel huis neer te zetten? En dat terwijl er vroeger zestig ritten voor gemaakt moesten worden.
Wist u dat we vandaag in Nederland al weten wat er morgen in de Hong Kong Daily staat?
Kent u dat verhaal van die aandrijfstang voor een Boeing 747 die dacht dat hij naar de andere kant van de wereld moest? Nou, hij ging niet zelf, maar slechts digitaal, namelijk als 3D-bestand naar een freesmachine, aan de andere kant van de wereld. De 747 kon dezelfde dag weer vliegen, terwijl de stang zelf thuis bleef.

Vreemde vragen? Dat klopt. Maar ze gaan allemaal over transportbesparing. Efficiënt transport willen wij graag stimuleren. Tijdens het symposium Transportbesparing wordt de toepassing en de toekomst van transportbesparing besproken.

Symposium Transportbesparing
Op dinsdagmiddag 19 november 2002 organiseert het projectteam Transportbesparing in Fort Voordorp in Groenekan (bij Bilthoven) een symposium over dit onderwerp. Tijdens deze bijeenkomst staat in een drietal themasessies t.w. digitale materieverplaatsing, verkorten van de afstand in de keten en compacter produceren, de praktijk van transportbesparing centraal. Het gaat om verbeteringen in de bedrijfsvoering waardoor met minder vervoer van goederen hetzelfde of een beter bedrijfsresultaat kan worden gehaald. Daarnaast presenteren diverse bedrijven zich in de zogenoemde projectenstraat.

Het symposium begint om 12.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen. Het programma voor het symposium treft u hierbij als bijlage 1 aan. Routebeschrijving naar Fort Voordorp vindt u op www.fort-voordorp.nl of de website van het project www.transportbesparing.nl

Persrondleiding
Speciaal voor vertegenwoordigers van de media zal er voorafgaand aan het symposium een rondleiding door de projectenstraat worden georganiseerd. Tijdens deze rondleiding willen wij graag persoonlijk met u kennismaken en u meer informatie geven. Daarnaast heeft u de gelegenheid zelf direct met de standhouders over hun transportbesparingsideeën te praten. Ook zullen we stilstaan bij de reden waarom rijk, bedrijfsleven en milieuorganisaties in dit project samenwerken en zullen we u op de hoogte stellen van de resultaten die tot nu met het project zijn geboekt. Vanaf 12.00 uur wordt u opgewacht met een lekkere lunch.
Voor een persmap is uiteraard gezorgd.

U kunt zich voor 15 november a.s. aanmelden via bijgaand aanmeldingsformulier of via e-mail transportbesparing@dgg.minvenw.nl

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Marlies Heerema, plaatsvervangend projectleider Transportbesparing. Telefoonnummer
070-3511645, per e- mail marlies.heerema@dgg.minvenw.nl
Het project Transportbesparing ondersteunt ondernemers en overheden bij het ontwikkelen en in praktijk brengen van bedrijfsvernieuwingen die nieuwe marktkansen of kostenbesparingen combineren met minder behoefte aan goederenvervoer. Transportbesparing is een project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in samenwerking met EVO, VNO-NCW, de Stichting Natuur en Milieu en de ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Economische Zaken.

Bijlage 1

Programma Symposium Transportbesparing: toepassingen en toekomst 19 november 2002, 12.00 tot en met 17.00 uur, Fort Voordorp, Groenekan

12.00 uur - Ontvangst en broodjes in de
Transportbesparings- projectenstraat
- Persontvangst + rondleiding
13.00 uur - Opening door dagvoorzitter Harry Starren, directeur
De Baak, management centrum VNO-NCW.
- Welkomstboodschap Roelf de Boer, Minister van Verkeer
en Waterstaat

vervolgens

Inleidingen door:
Michael Jurriaans, projectleider Transportbesparing Dick van den Broek Humpreij, directeur van de EVO Ad van den Biggelaar, directeur Stichting Natuur & Milieu

14.00-14.15 Pauze

14.15 uur Themasessies
digitale materieverplaatsing
verkorten van afstanden in de keten compacter produceren

15.15 uur Theepauze, mogelijkheid om de projectenstraat te bezoeken

15.45 uur Plenair debat over succesfactoren van transportbesparing,
onder leiding van Harry Starren

16.20 uur Slotwoord door Corien Wortmann, voorzitter Stuurgroep
Transportbesparing

16.30 uur Afronding door dagvoorzitter Harry Starren

Gelegenheid om met elkaar iets te drinken

De uitkomsten en bevindingen uit de themassessies (zie hierna) vormen het vertrekpunt voor de plenaire discussie, met als doel een inventarisatie van aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling van activiteiten en beleid op het gebied van transportbesparing.

Toelichting themasessies


1. Digitale materieverplaatsing
praktijkbijdrage van PEPC en Somatech

Het langs digitale weg verplaatsen van goederen is een interessante ontwikkeling in het kader van transportbesparing. Wat is er op dit moment in technisch opzicht mogelijk (ten aanzien van informatie, beeld en geluid, maar ook wat betreft fysieke producten) en welke toekomstige ontwikkelingen zijn denkbaar? Welke rol kunnen het projectteam en de projectpartners spelen bij het ontsluiten van kennis en het mogelijk maken van nieuwe initiatieven?


2. Verkorten van afstanden in de keten praktijkbijdragen van Sita en Burggraaff

Transportbesparing gaat ook over innovaties in de productie- en distributieketen. Binnen het subsidieprogramma van het project en in de dagelijkse praktijk zijn diverse voorbeelden te vinden van initiatieven om de afstanden in de keten te verkorten, bijvoorbeeld door op locatie te produceren of door schakels in het productieproces te virtualiseren. In deze themasessie worden de mogelijkheden verkend om langs deze weg aan transportbesparing te werken. Welke ontwikkelingen zijn kansrijk en wat kan o.a. de overheid doen om het benutten van deze kansen te stimuleren?


3. Compacter produceren
praktijkbijdragen van IKEA en Flex

Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de behoefte aan transport, kan in het ontwerpstadium en tijdens het productieproces al worden nagedacht over de vraag hoe het uiteindelijke product - en de verpakking daarvan - zo licht en compact mogelijk kunnen worden gehouden. Dit geeft aanknopingspunten voor het besparen op onnodige verplaatsing van lucht, water en materialen. Verschillende voorbeelden van compact produceren passeren de revue.

Bijlage 2

Symposium
Transportbesparing, toepassingen en toekomst
19 november 2002

Aanmeldingsformulier

Naam dhr./mevr....................

Functie .............................

Organisatie .............................

Telefoon: .............................

E-mail: .............................

Naast de persontvangst bestaat de mogelijkheid dat u deelneemt aan het symposium.

o Ja, ik geef mij op voor het symposium op 19 november 2002, aanvang 12.00 uur in Fort Voordorp in Groenekan. Zie voor een routebeschrijving www. fort-voordorp.nl

o Ja, ik neem deel aan een van de themasessies: o Digitale materieverplaatsing
o Verkorten van afstanden in de keten
o Compacter produceren

o Ik geef mij op voor de digitale nieuwsbrief.

Mijn e-mailadres is ................................

Wij verzoeken u uw aanmeldingsformulier graag uiterlijk 15 november 2002 te zenden aan:

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Projectteam Transportbesparing
Postbus 20904
2500 EX Den Haag
E mail: transportbesparing@dgg.minvenw.nl
Tel: 070-3511381
Fax: 070-351195


08 nov 02 15:25