Het Nederlandse Rode Kruis

14 november 2002
Dag van de Rechten van het Kind

Op 19 en 20 november doet het Nederlandse Rode Kruis mee aan een actie rond het waarborgen van de rechten van kinderen in het vreemdelingenbeleid. De actie is een initiatief van Defence for Children en Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON). Ook VluchtelingenWerk Nederland en SAMAH zijn van de partij. In een petitie wordt de overheid opgeroepen het vreemdelingenbeleid in overeenstemming te brengen met het Verdrag van de Rechten van het Kind.

Onder AMA´s zijn ook tienermoeders

De organisaties zijn met name bezorgd over de zeer strenge opvang van afgewezen minderjarige asielzoekers (AMA´s) in besloten opvangkampen. Ook de voorgestelde regels rond gezinshereniging voor minderjarigen baren zorgen. In de nieuwe regel is gezinshereniging alleen nog mogelijk tot 16 jaar.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft al eerder haar grote zorg uitgesproken over het nieuwe AMA-beleid en de opvang in de zogenaamde AMA-campus. Het verwacht dat het in de praktijk lastig zal zijn afgewezen minderjarige asielzoekers naar het land van herkomst terug te sturen. De opvang in een AMA-campus van afgewezen minderjarigen die nog niet terugkunnen naar eigen land kan leiden tot sociale uitsluiting en stigmatisering van deze jongeren.

Foto van een Rode Kruis kookproject

Het Nederlandse Rode Kruis pleit daarom voor humane opvang van alle minderjarige asielzoekers. Daarbij moeten de kinderen zo volwaardig mogelijk aan het maatschappelijke leven deelnemen. Bij het onderzoek naar opvangmogelijkheden in het land van herkomst moet bovendien per geval objectief bekeken worden of terugkeer in het belang is van het kind.

Meer informatie:

* Het Rode Kruis servicebureau: tel 070-4455888, info@redcross.nl
* Rode Kruis projecten voor AMA´s