CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: deeltijdontslag versterkt positie familiebedrijven

In de huidige economische situatie wil het CDA opkomen voor familiebedrijven. Daarom doet het Kamerlid Jan ten Hoopen tijdens de behandeling van de begroting Economische Zaken drie voorstellen die het aanpassingsvermogen van familiebedrijven vergroten, te weten het deeltijdontslag, het reserveren voor ontslagkosten en het versoepelen van het successierecht. Aan het hoofd van meer dan 55 procent van het totale aantal bedrijven in Nederland staat een familie. Dat komt neer op ruim 194.000 familiebedrijven. Samen nemen zij ongeveer de helft van de private werkgelegenheid voor hun rekening. 'Familiebedrijven zijn de kurk waarop de Nederlandse economie drijft' aldus CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen. 'Het is belangrijk dat deze bedrijven meer instrumenten krijgen om te reageren op het economisch tij'.

'Met de invoering van het deeltijdontslag geef je ondernemers de mogelijkheid om de werktijd van werknemers tijdelijk te verkorten tegen evenredige vermindering van het loon', aldus Ten Hoopen. Over de niet gewerkte uren krijgt de betrokken werknemer een aanvullende werkloosheidsuitkering. Het mes snijdt aan twee kanten: het bedrijf behoudt zijn werknemers en de werknemer zijn arbeidsplaats.

Een andere ware plaag voor het bedrijfsleven zijn nog steeds de administratieve lasten. Het invullen van talloze formulieren kost ondernemers handenvol tijd en dus geld. 'Nu het economisch slecht gaat, is het zaak de administratieve lasten snel en effectief aan te pakken. De tijd van onderzoek, studeren, inventariseren en rapporteren is voorbij.', aldus Ten Hoopen. De voorstellen van de minister vindt het CDA onvoldoende. Er zal een forse stap voorwaarts gemaakt moeten worden.

Ten Hoopen: 'Het CDA vindt dat bij de vermindering van administratieve lasten de bedrijfsvoering van de ondernemer centraal moet worden gesteld en niét, zoals dat nu het geval is, de informatieverplichting aan de overheid. Nieuwe regels moeten duidelijk en uitvoerbaar zijn voor bedrijven'. Wat het CDA betreft moet de Minister een 5%-reductie van de totale administratieve lasten per jaar realiseren. Een resultaatgerichte minister zou in de beleving van het CDA ook andere ministeries moeten aansturen om deze doelstelling te bereiken. Het CDA ziet de Minister van Economische Zaken als verantwoordelijke voor de reductie van de administratieve lasten.

Woordvoerder: Jan ten Hoopen
Voor verdere informatie: Pieter Heerma

070-3182507/06-51643413

19 nov 02 10:09