Gemeente Amsterdam

Naar menu

Aanpak voor één stadsbrede crisisopvang in Amsterdam vastgesteld 19 november 2002 - Herbert Raat, Rosanna Arias en Gerrit Averink

Amsterdam krijgt op korte termijn één stedelijke crisisorganisatie voor acute geestelijke gezondheidszorg. De drie huidige crisisdiensten van de betrokken GGZ-instellingen (Buitenamstel, Mentrum, De Meren) worden opgeheven.

Dat is de belangrijkste conclusie in een plan van aanpak dat de drie GGZ-instellingen hebben opgesteld in opdracht van het Zorgkantoor Amsterdam en wethouder Belliot (Zorg) van de gemeente Amsterdam. Volgens beide partijen vormt het plan een goede basis voor de snelle totstandkoming van de nieuwe crisisopvang.

Deze stedelijke crisisorganisatie moet ervoor zorgen dat cliënten snel, deskundig en zorgvuldig worden geholpen. De cliënten zijn met name verwarde mensen met psychische problemen, die vaak de orde verstoren en specifieke zorg of hulp behoeven. De opdracht tot de versnelde realisatie van deze stadsbrede crisisdienst vloeit voort uit een onderzoek dat in september jl. is uitgevoerd naar aanleiding van de problemen rond het experiment met de screeningsruimte.

De nieuwe crisisorganisatie krijgt eigen bevoegdheden en valt onder Mentrum. Er komt één dienst die 24 uur per dag, 7 dagen per week, onder één leiding functioneert. Hier wordt ook de beschikbaarheid van voldoende bedden geregeld. De vaste staf zal bestaan uit ongeveer twintig medewerkers, waaronder psychiaters, artsen en verpleegkundigen, met affiniteit voor en deskundigheid in acute psychiatrie. Een aantal van deze artsen en psychiaters werkt voor de helft van het dienstverband in crisisdienst en voor de andere helft in de reguliere ambulante psychiatrie. Psychiatrische zorg is stand-by voor de politie. Met de politie is afgesproken dat zij een oplossing zoeken voor het waarborgen van de veiligheid. De nieuwe organisatie moet per 1 april 2003 van start gaan. Een gedetailleerd plan zal in januari worden gepresenteerd. Het is de bedoeling de nieuwe organisatie op termijn een plaats te geven in de nieuwbouw van Mentrum in 2006. In de periode tot de start van de stedelijke crisisorganisatie zullen de huidige crisisdienstenal zoveel mogelijk optreden als één crisisorganisatie. Dit betekent onder meer dat men elkaar onderling bijstand verleent bij grote drukte en dat men dagelijks met elkaar afstemt.

Hannah Belliot: "De opvang van verwarde mensen kent helaas een lange geschiedenis van problemen. Ik verwacht dat met deze maatregelen een daadwerkelijke verbetering van de opvang van verwarde mensen gerealiseerd gaat worden. Complimenten voor alle betrokkenen, in het bijzonder voor de GGZ-instellingen, voor het nemen van hun verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Ik heb er veel vertrouwen in."

De afgelopen periode is een aantal maatregelen getroffen dat de crisisopvang heeft verbeterd. Het gaat hier om de 24-uursondersteuning van de politie door de GG&GD, de realisering van de bedden in de Tijdelijke Opvang Amsterdam en de extra capaciteit van vier noodbedden buiten Amsterdam. Uit recente cijfers van de GGZ blijkt dat de verblijfsduur in de politiecellen is verkort. Zo verbleef in 2001 67% van de mensen korter dan zes uur in een politiecel, in 2002 is dat aantal toegenomen tot 78%. De wachttijd voor opname in de GGZ na inbewaringstelling (IBS) is teruggedrongen van 6,5 uur in 2001 naar gemiddeld 3,7 uur in 2002. De in september/augustus ingevoerde automatisering van de IBS-procedure leidt tot een verdere reductie, zo laten recente cijfers zien (2,4 uur).

Het Zorgkantoor Amsterdam heeft mede namens de gemeente Amsterdam in oktober jl. de drie Amsterdamse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg de opdracht gegeven te komen tot een stadsbrede crisisorganisatie onder één leiding.
© Gemeente Amsterdam