Gemeente Weert

15/11/2002

Koninklijke Onderscheiding

De burgemeester van Weert, de heer C.J.J.S. Majoor, heeft op zondag 17 november een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer W.T.J. Janssen. Dat gebeurde tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van de Kardinaal Mindszenty Scoutinggroep te Tungelroy in de Scoutingblokhut, Tuurkesweg 3.
De heer Janssen kreeg de onderscheiding behorende bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

De heer W.T.J. (Jan) Janssen is geboren in Hunsel op 25 april 1944 en woont momenteel in Ell aan de Castertstraat 6.

In 1962 werd gestart met het opzetten van een Scouting-vereniging in het kerkdorp Tungelroy. Al snel werd het leidersteam uitgebreid met o.a. Jan Janssen. In 1973 werd de heer Janssen voorzitter van Scouting Tungelroy. Onder zijn leiding groeide de groep van 100 leden naar 360 leden.
Ook heeft hij de 'Stichting Kardinaal Mindszenty-groep Tungelroy' mede-opgericht om de algemene zaken (zoals huisvesting, verzekeringen, contacten met overheden) van Scouting Tungelroy te behartigen. In augustus 1996 werd Scouting Tungelroy getroffen door een tragisch verkeersongeval in Zweden. Tijdens het terugkeren van een kamp kwamen 6 leden om en zijn er 4 zwaargewond geraakt. Dit is voor de heer Janssen dan ook de zwartste scoutingdag in zijn verleden. Zijn functie als groepsvoorzitter en dus eindverantwoordelijke was een zware last. Hij heeft de eerste weken na het ongeval de touwtjes goed in handen gehouden en zodoende een correcte uitvaart van de omgekomen leden op touw gezet. Ook de nazorg heeft hij correct begeleid. Na dit ongeval moest er worden beslist hoe Scouting Tungelroy verder moest. Stoppen of doorgaan? Het bestuur en de leiding van de Scouting besloot door te gaan.

Omdat het ledenaantal groeide konden niet alle groepen gebruik maken van de Scouting- accommodatie aan de Tuurkesweg in Tungelroy-Weert. Er werd dan ook uitgeweken naar het schoolgebouw, een woonhuis en de plaatselijke gemeenschapszaal om toch alle groepen onderdak te bieden. Eind 1996 werd besloten het clubgebouw uit te breiden. Op 23 augustus 2002 heeft opening van het nieuwe clubgebouw plaatsgevonden.

In 1997 werd op initiatief van de heer Janssen bij Scouting Tungelroy de zogenaamde BE-groep opgericht (scouting voor gehandicapte kinderen). Ook geestelijk gehandicapte kinderen zijn welkom bij Scouting Tungelroy.
De doelstelling van Scouting Tungelroy is om deze gehandicapten als 'normale' kinderen een leuke tijd bij de vereniging te bieden. Dit houdt in dat ze ook speurtochten, weekenden, survivals en kampen draaien, maar wel op hun eigen niveau. De BE-groep van Scouting Tungelroy is de enige gehandicaptengroep in Nederland waarbij de leden een eigen uniform dragen. De doelstelling van deze gehandicaptengroep is uniek in Nederland. Bij het starten van de groep meldden zich 5 leden aan en op dit moment telt de BE-groep 15 leden.

In september 1997 is de heer Janssen gestopt als voorzitter van het dagelijks bestuur. Bij zijn afscheid als voorzitter heeft hij als blijk van waardering het gouden waarderingsteken van Scouting ontvangen. Het teken is bedoeld om kaderleden te waarderen en hen te stimuleren met hun werk door te gaan.
Decorandus is dit jaar 40 jaar lid van Scouting Tungelroy. De heer Janssen is tot op heden nog steeds actief als bestuurslid van de 'Stichting Kardinaal Mindszentygroep Tungelroy'.