19/11/2002 Nieuw beheersysteem van Baan verlengt levensduur van vliegtuigen


Baan verstevigt positie in sector met nieuwe oplossing voor A&D

Barneveld, 19 november 2002 Baan, onderdeel van Invensys en aanbieder van software-beheersystemen voor industriële ondernemingen, introduceert een uniek nieuw systeem in de luchtvaart- en defensiesector dat de levensduur van kapitaalsintensieve goederen zoals vliegtuigen of schepen aanzienlijk kan verlengen. Het nieuwe systeem omvat een volledig life cycle management, vanaf het eerste ontwerp tot en met de laatste gebruiksdag.

Door toepassing van dit programma, dat iBaan Enterprise for A&D wordt genoemd, is elke stap in het gehele levensduurproces van producten in de luchtvaart- en defensiesector beheersbaar. Binnen Baans nieuwe systeem kan bovendien de inschakeling van derden in het levensduurproces van bijvoorbeeld vliegtuigen, ten behoeve van onderhoud, met grote nauwkeurigheid worden gestuurd en aangestuurd, met real time beschikbaarheid van alle noodzakelijke specificaties.

Met de lancering van deze nieuwste oplossing voor Enterprise Resource Planning (ERP) ten behoeve van bedrijven in de luchtvaart- en defensiesector, tegelijk met andere specifiek deze sector gerichte implementaties, bevestigt Baan dat zij de A&D-industrie beschouwt als een van de belangrijkste verticale markten voor Baan en het moederbedrijf Invensys.

Met iBaan Enterprise for A&D zijn onderaannemers in de luchtvaart- en defensiesector in staat om een ERP-systeem met essentiële functionaliteit te implementeren voor een hoogwaardige ondersteuning van de strikte normen die in deze bedrijfstak worden gehanteerd. De oplossing bevat op maat gesneden softwaremodules voor defensiecontracten, contractfacturering, toerekening van overheadkosten, projectvoortgang en programmabeheer zoals die reeds in alle A&D-bedrijven worden gebruikt. Bovendien zijn hierin de best practice methoden verwerkt van een aantal van de grootste A&D-bedrijven ter wereld, zoals Baans langjarige opdrachtgever Boeing. In het systeem zit een migratiepad voor alle bestaande A&D-klanten van Baan, maar ook voor nieuwkomers in de groeiende defensiemarkt van vandaag.

In deze versie is iBaan OpenWorld toegevoegd aan de A&D-oplossing. Met iBaan OpenWorld, het universele integratiekader voor de iBaan-omgeving, kunnen bedrijven een soepeler integratie realiseren van een groot aantal bestaande systemen en systemen van derden. iBaan OpenWorld biedt luchtvaart- en defensiebedrijven op XML gebaseerde integratiemogelijkheden waarmee gebruikers van Baan software op flexibele wijze en in real-time hun ERP-systemen op uiteenlopende applicaties kunnen aansluiten.

iBaan Enterprise for A&D bevat verder iBaan Worktop, een nieuwe gebruikersinterface die zowel voor Baan als voor andere bedrijfsapplicaties kan worden gebruikt. In iBaan Worktop is een Dynamic Enterprise Model (DEM) opgenomen, dat de beste praktijkoplossingen bevat uit de jarenlange samenwerking met A&D-bedrijven. Bovendien zijn ook de volgende producten beschikbaar voor gebruik met iBaan Enterprise for A&D:

- iBaan for Product Lifecycle Management (PLM);
- iBaan for Supply Chain Management (SCM), voor planning op basis van beperkte capaciteit;

- iBaan Business Intelligence Suite (BIS), voor bedrijfsrapportages en leidinggeven.

iBaan Enterprise for A&D ondersteunt ook iBaan webapplicaties zoals iBaan B2B, voor samenwerking met klanten en leveranciers, en de iBaan Portal voor internettoegang tot vele vormen van bedrijfsinformatie.

Edward Talerico, Aerospace and Defense Industry Director bij Baan: Ontwerp, fabricage en onderhoud van grote opzichzelfstaande producten waren, zijn en blijven de sterke punten voor de oplossingen van Baan. iBaan Enterprise for A&D is een voortzetting van waar wij het best in zijn in een sector waar we aanzienlijke toegevoegde waarde bieden aan onze A&D-klanten.

iBaan Enterprise for A&D bewijst eens te meer dat de kracht van Baan in haar langjarige specialisatie op bepaalde verticale industrieën ligt, zegt Ernie Eichenbaum, Vice President Global Marketing bij Baan. Baan begrijpt de speciale eisen die luchtvaart- en defensiebedrijven stellen en heeft specifieke oplossingen ontwikkeld waarmee deze bedrijven hun concurrentiepositie kunnen verstevigen door efficiënter te werken en beter in te spelen op de wensen van hun klanten.

EMS Technologies is een toonaangevend leverancier van producten en oplossingen voor draadloze, satelliet- en breedbandcommunicaties. Het bedrijf is een belangrijke onderaannemer voor NASA, Lockheed Martin, Astrium, Alcatel, Boeing en alle grote satellietbouwers en exploitanten in Amerika, Azië, Europa en de rest van de wereld. EMS gebruikt iBaan for PLM om de efficiency van de productontwikkeling te verhogen. Met de implementatie van iBaan for PLM wilden we een aantal ondoelmatigheden in onze datamanagement-processen opheffen, aldus Mark Gagne, analist van het configuratie- en gegevensbeheer bij EMS Technologies. Ons PLM-systeem bevat nu alle bestanden voor documenten die zijn vrijgegeven sinds januari 2000, met automatische back-ups van het systeem. Nieuw opgeslagen bestanden kunnen heel eenvoudig worden teruggehaald en bewerkt. Alle bestanden zijn online beschikbaar en kunnen door meerdere gebruikers worden geopend, bekeken en afgedrukt. Alle gewenste gegevens kunnen snel en direct vanuit iBaan worden opgehaald en gesorteerd.

Baan in de luchtvaart- en defensiesector
Baan is een van de grootste leveranciers van bedrijfsapplicaties aan de luchtvaart- en defensie-industrie. Bedrijven over de hele wereld gebruiken oplossingen van Baan voor het stroomlijnen van hun productie, inkoop en financiële administratie. Snecma, Boeing, L-3 Communications, Fokker en BAE Systems zijn maar een paar voorbeelden van Baan-klanten in de A&D-sector die gebruikmaken van iBaan Enterprise in combinatie met andere iBaan oplossingen voor Product Lifecycle Management, Customer Relationship Management, Supply Chain Management en Business Analytics. Baan was In 1996 een van de eerste grote ERP-leveranciers die inspeelden op de specifieke vereisten van de luchtvaart- en defensiesector.

Over Baan:
Baan helpt industriële ondernemingen bij het optimaliseren van hun bedrijfsstrategie, zodat zij kunnen concurreren in de kennisgestuurde netwerkeconomie die steeds hogere eisen stelt ten aanzien van informatie, integratie en samenwerking. De krachtige, open softwaresuite iBaan bestaat uit internetoplossingen die een ondersteuning vormen voor organisaties in de industrie, logistiek, dienstverlening en engineering. Baan zorgt voor een hechtere integratie van complexe processen, nauwere samenwerking in de gehele waardeketen en verbeterde, bedrijfsbrede toegankelijkheid van transactie- en analysegegevens. Baan heeft wereldwijd meer dan 15.000 klanten en is onderdeel van de divisie Production Management van het Britse Invensys.