Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Resulaten ICT-toets 2002: Nederland op koers met ICT
Nummer: 172

Datum: 19-11-2002

Dat is het beeld dat oprijst uit de ICT-toets 2002 die staatssecretaris Wijn van Economische Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de internationale ICT toets 2002 is de ICT positie van Nederland vergeleken met elf landen uit de mondiale ICT top (Australië, Canada, Duitsland, Finland, Frankrijk, Japan, Singapore, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zweden). Het meten en weten van de internationale ICT-positie is van belang vanwege de ambitie van Nederland om op het gebied van ICT tot de koplopers in Europa te behoren. In 2000 is een vergelijkbare toets gehouden. Ten opzichte van 2000 scoort Nederland op een aantal punten beter (bv. internettoegang en -gebruik). De inzet van ICT-kapitaal draagt ook in Nederland substantieel bij aan de groei van de arbeidsproductiviteit. Maar ook laat de ICT toets 2002 nog steeds een aantal zwaktes zien (bv. elektronisch zakendoen, elektronische dienstverlening van de overheid aan bedrijven).

Nederland scoort in vergelijking met de elf genoemde landen goed op de volgende punten:
* Nederland is koploper van de toetslanden als je kijkt naar het aantal huishoudens dat een computer heeft (74 op de 100 huishoudens)
* 58% van de bevolking heeft toegang tot internet. Nederland zit op dit punt in de kopgroep. Het internetgebruik is ook gestegen (van 46% in 2000 naar 52% in 2002), terwijl in een aantal landen de groei in het gebruik is afgevlakt.
* In het onderwijs is in absolute termen een inhaalslag gemaakt: 98% van de scholen heeft een e-mailadres en 47% heeft een eigen website. Inmiddels is 100% van de scholen via kennisnet aangesloten op het internet.
* Relatief veel internetters hebben breedband, vooral via de kabel.
* Nederland beschikt over een internet infrastructuur die weinig storingen kent.
* De Nederlandse overheid scoort goed met de elektronische dienstverlening aan burgers, met name op het gebied van de beschikbaarheid van overheidsinformatie- en diensten en op het punt van inkomstenbelasting.
* De prijzen in de telecomsector zijn gedaald, met name internationaal bellen is in Nederland goedkoop.
* Het tekort aan ICT-personeel is minder nijpend ten opzichte van 2000. Nederland kent een relatief grote IT-beroepsbevolking.
* Het Nederlandse bedrijfsleven loopt voorop met investeren in software en het vervangen van pcs.
* Nederland investeert relatief veel in ICT-trainingen van werknemers, behalve in de sector onderwijs.
* Het niveau van het Nederlandse ICT-onderzoek blijft onverminderd hoog.
Punten waarop Nederland achterblijft ten opzichte van de elf toetslanden:
* Internet via de telefoon is bij regelmatig gebruik duurder dan elders. Ook de tarieven van het vast-mobiel bellen zijn in Nederland nog relatief hoog.
* Het aantal beveiligde verbindingen is relatief schaars.
* Het aanbod en gebruik van alternatieve infrastructuren verloopt in alle landen traag, ook in Nederland.
* Nederlandse ICT-bedrijven zijn niet méér gaan investeren in R&D.
* Er worden nog steeds weinig ICT-octrooien aangevraagd.
* Ondanks de groei blijft het Nederlandse bedrijfsleven een middenmoter als je kijkt naar het gebruik van computers en internet.
* Van een grote doorbraak in het elektronisch aan- en verkopen is nog geen sprake, ook al is er wel een groei te zien.
* De elektronische dienstverlening van de Nederlandse overheid aan bedrijven blijft in vergelijking tot de andere landen achter. Er is nog geen operationeel bedrijvenloket en diensten als aangifte van BTW zijn zwak ontwikkeld.
* Het interne elektronisch functioneren van de overheid is in vergelijking met de toetslanden minder geworden.
Leeswijzer:
De toets is opgebouwd uit vijf pijlers:
A. De (tele)communicatie-infrastructuur
B. Kennis en Innovatie
C. Toegang en Vaardigheden
D. Regelgeving
E. ICT in de publieke sector.

De ICT-toets 2002 en een samenvatting is te vinden op de website van het Ministerie van Economische Zaken: www.ez.nl (onder publicaties, trefwoord ICT)