FEDERATIE OPVANG

Onderzoek ondersteunt noodkreet Federatie Opvang

PERSBERICHT

Utrecht, 19 november 2002

Onderzoek ondersteunt noodkreet Federatie Opvang inzake verkommerden en verloederden in Nederland

Het vandaag aan de Tweede Kamer gepresenteerde onderzoek toont overduidelijk aan dat er vele mensen in Nederland zijn die het alleen niet meer redden en ook niet in staat zijn zelf hulp te zoeken. Het gaat om zeer grote aantallen. Aantallen die in een beschaafd land niet mogen voorkomen.
Voor 60% van de verkommerden en verloederden is aangegeven dat zij niet de hulp ontvangen die naar het oordeel van de hulpverleners nodig is. Dit komt ofwel omdat de persoon in kwestie de hulp weigert, of omdat er geen geschikt hulpaanbod is voor deze mensen.

De onderzoekers van het Trimbos-instituut en het onderzoeksinstituut Research voor Beleid naar verkommerden en verloederden in Nederland, tellen 33.000 geregistreerde verkommerden en verloederden, waarvan 80% dakloos is. Het aantal niet-geregistreerden wordt geschat op 77.000 personen. Bij verkommerden en verloederden gaat het om mensen met een complexe meervoudige problematiek: dak- en thuisloosheid, verslaving en psychische stoornissen.

De Federatie Opvang, het overkoepelend orgaan van de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, vindt deze getallen bijzonder alarmerend en roept het Kabinet weer op om concrete maatregelen te treffen om het tij te keren. De Federatie Opvang deed dit al eerder vorig jaar bij de behandeling en dit jaar bij het indienen van de begroting van VWS.

De Federatie Opvang pleit al jaren voor extra investeringen in de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang om de bestaande opvangcapaciteit in stand te houden en de kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren.
Alleen al om de achterstanden van dit moment gefaseerd weg te werken is een inhaalslag nodig voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang van tenminste 25 miljoen euro in 2003.

Daarnaast zijn forse investeringen nodig voor de langdurige en intensieve begeleiding van verkommerden en verloederden: 112 miljoen euro.
Daar bovenop komen extra middelen voor case managers om de mensen die dreigen tussen wal en schip te raken goede hulp te geven. Voor begeleiding van 16.000 mensen, de helft van de geregistreerden verkommerden en verloederden is voor de pure woonbegeleiding 112 miljoen euro extra nodig, waarbij wordt uitgegaan van 7000,- euro p.p. voor woonbegeleiding met een caseload van 8 cliënten per woonbegeleider.

Ook dienen er forse investeringen te worden gedaan voor de uitbreiding van time-outvoorzieningen en laagdrempelige woonvoorzieningen. Bij ongeveer 20% van de verkommerden en verloederden is het gebrek aan dit soort opvang de reden dat zij niet de hulp ontvangen die nodig is. Er zijn te weinig woonfaciliteiten voor vooral dakloze harddrugsverslaafden. De kosten voor een woonvoorziening van 25 plaatsen voor harddrugsverslaafden bedragen 640.000 euro per jaar, exclusief verslavingszorg en de GGZ hulp. Voor een dergelijke voorziening in de 30 grote steden van Nederland is ruim 19 miljoen euro extra nodig.

Einde persbericht