Nieuwsbericht

dinsdag, 19 november 2002, 17.15 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verkeerscontrole
Heerhugowaard, maandag 18 november 2002.
In de middaguren werd op de Krusemanlaan een verkeerscontrole gehouden. Er werden in totaal 15 bestuurders aan de kant gezet en bekeurd. 5 kregen een bekeuring wegens het niet dragen van de autogordel, 1 wegens overschrijding van een doorgetrokken streep en 9 wegens overschrijding van de maximum snelheid. De snelste overtreder reed 81 km/u waar 50 is toegestaan.

Frontale botsing scooters
Heerhugowaard, maandag 18 november 2002.
Omstreeks 17.30 uur, kwamen op een fietspad langs de Nollenweg, iets ten oosten van het viaduct, door nog onbekende oorzaak twee scooterrijders frontaal met elkaar in botsing. Beide bestuurders raakten flink gewond. De ene bestuurder was een 16-jarige jongen uit Alkmaar. Hij reed over het fietspad in de richting van Heerhugowaard. De andere partij, een 64-jarige vrouw uit Obdam, kwam hem tegemoet. De twee werden op de grond aangetroffen door een passerende huisarts en een politieman. Zij verleenden eerste hulp aan de slachtoffers die per ambulance werden vervoerd naar het MCA. De jongen had onder andere een gecompliceerde beenbreuk, een gebroken knieschijf en een gebroken halswervel. De vrouw had letsel aan haar aangezicht, een gebroken pols en pijn in haar nek. Beiden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Inbraak woning
Heerhugowaard, maandag 18 november 2002.
Een bejaarde vrouw in een woning aan de Stationsweg werd in de avond opgeschrikt door een inbreker. De vrouw was omstreeks 20.30 uur boven op de 1e verdieping toen zij beneden gerommel hoorde. Een inbreker riep naar boven 'Is daar iemand'. Toen de vrouw antwoordde vertrok de indringer. Beneden bleek dat de inbreker binnen was gekomen na het forceren van een raam. Diverse kasten op de benedenverdieping waren doorzocht en er was een geldbedrag weggenomen.

Verkeerscontrole
Alkmaar, dinsdag 19 november 2002.
Vanmorgen vanaf 07.00 uur heeft de politie een half uur de verlichting gecontroleerd van fietsers op de Zeswielen. Er werden in totaal 13 bonnen uitgeschreven.
Later verplaatsten de agenten zich naar de Herenweg waar gedurende een half uur het gordelgebruik van automobilisten werd gecontroleerd. Daarbij werden 8 bekeuringen genoteerd.

Bromfietser gewond bij aanrijding
Alkmaar, dinsdag 19 november 2002.
Een 16-jarige bromfietser uit Alkmaar moest vanmorgen omstreeks 08.30 uur met grote schaafwonden op zijn lichaam per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Toen de jongen met zijn bromfiets reed over de Vondelstraat kreeg hij geen vrije doorgang van een hem tegemoetkomende 24-jarige fietser uit Alkmaar die linksaf sloeg en de Visserlaan op wilde rijden. Na de botsing tussen deze twee schoot de bromfietser door en botste tegen de achterkant van een stilstaande auto. De bromfietser werd in het ziekenhuis opgenomen.

NOORDKOP

Rechercheteam zoekt nog steeds getuigen
Den Helder, dinsdag 19 november 2002.
Maandag 19 november is in het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht gevraagd voor de moord op de 29-jarige Helderse taxichauffeur Rein Jan Westerdijk. Het slachtoffer werd op 17 oktober in de Berkenlaan in Den Helder omstreeks 08.30 uur dood aangetroffen in zijn taxi, waarna een rechercheteam aan een groot onderzoek is begonnen. De kijkers van Opsporing Verzocht werd een aantal vragen voorgelegd en in een reconstructie werd getoond wat tot dusverre bekend is. Naar aanleiding van het programma kwamen er tien telefonische reacties binnen na de avonduitzending en nog één na de herhaling dinsdagmiddag. De recherche onderzoekt alle meldingen.
Daarnaast vraagt het team specifiek nog aandacht voor het volgende: Rechercheurs willen graag in contact komen met passagiers die op de avond voor de moord met de één na laatste trein naar Den Helder zijn gekomen. Mogelijk hebben mensen ook rond de aankomst van die trein zich bevonden op of nabij het NS-station in het centrum. Dat betreft dan de trein die in de avond van woensdag 16 op donderdag 17 oktober 2002 omstreeks 00.36 uur aankwam. Ter herinnering: die woensdagavond werd de voetbalwedstrijd Oostenrijk-Nederland gespeeld. Iedereen die inlichtingen kan verschaffen wordt verzocht te bellen met de politieservicelijn: 0900-8844. U wordt dan doorverbonden met een teamlid.

Verkeerscontroles
Schagen, maandag 18 november 2002.
Bij een controle op de Zuiderweg tussen 09.00 en 15.00 uur werden maar liefst 100 bestuurders aan de kant van de weg gezet en bekeurd. 68 bestuurders kregen een boete voor het niet dragen van de autogordel. De overige 32 kregen een bekeuring voor te snel rijden. De hoogst gemeten snelheid was 75 km/u waar 50 is toegestaan. In de ochtenduren werd tevens gecontroleerd in Slootdorp op de Westerterpweg. Daar werden 4 automobilisten bekeurd wegens het rijden zonder gordel en 8 automobilisten wegens overschrijding van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid was 88 km/u waar 50 is toegestaan.
In de loop van de morgen verplaatsten deze controlerende agenten zich naar Wieringerwerf. Daar werden op de Terpweg tussen 10.30 en 11.45 uur 14 bekeuringen uitgeschreven wegens het rijden zonder gordel en 3 wegens te snel rijden. De hoogst gemeten snelheid was hier 71 km/u waar 50 is toegestaan.

Camperdiefstal
Nieuwe Niedorp, dinsdag 19 november 2002.
In de afgelopen nacht is er vanaf de Nijerop een witte bestelauto van het merk Mercedes, type 208D en voorzien van het kenteken VD-VH-77 weggenomen. De bestelauto was omgebouwd tot camper en voorzien van een toilet en een keukentje. De camper is van het bouwjaar 1994 en heeft een dagwaarde van ongeveer 6000,-.

Aanhouding wegens bedreiging
Den Helder, dinsdag 19 november 2002.
Vannacht omstreeks 02.00 uur is door de politie in een kamerverhuurbedrijf aan de Brakkveldweg een 48-jarige man aangehouden wegens bedreiging. Hij had een huisgenoot met een groot mes achterna gezeten. Deze kon vluchten naar zijn eigen kamer. De politie nam het mes in beslag en sloot de verdachte in. Hij had drank en drugs gebruikt. Hij is in de loop van de middag met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Wervingsavond politie
Den Helder, dinsdag 19 november 2002.
Morgen, woensdag 20 november 2002, van 19.00 tot 21.00 uur, organiseert de afdeling Werving en Selectie van de politie Noord-Holland Noord, in het politiebureau van Den Helder, een voorlichtingsavond voor aankomend sollicitanten. Kandidaten die in aanmerking willen komen voor een baan als allround medewerker bij de politie dienen in het bezit te zijn van de volgende vooropleiding: Mavo D of VMBO gemengde dan wel theoretische leerweg of een 3-jarige MBO-opleiding. Om aan de opleiding te kunnen beginnen moet je 18 jaar of ouder zijn. Het is een boeiende vierjarige opleiding volgens het duale stelsel. Dat betekent dat je afwisselend werkt en leert. Er hebben zich al 40 belangstellenden opgegeven voor het bijwonen van de avond maar er kunnen nog enkele mensen bij. Geïnteresseerden die aan de minimumeisen voldoen kunnen zich vanaf 18.45 uur melden bij de hoofdingang van het politiebureau aan de Bastiondreef.

WESTFRIESLAND

Politie zoekt getuigen
Benningbroek, maandag 18 november 20902.
Op maandagmiddag, vermoedelijk tussen 13.00 en 13.30 uur, werd in de berm bij de kruising Stationsbuurt - Bennemeersweg in Benningbroek ongeveer 200 liter chemisch afval in de berm gestort (aan beide zijden van de nieuw aan te leggen weg vanaf het viaduct over de A7). Vermoedelijk is het afval afkomstig van de fabrikage van drugs. Gezien de sporen is het vloeibare afval vermoedelijk aangevoerd in drie vaten. Voor het transport hiervan is een bedrijfsauto noodzakelijk geweest.
De vervuilde grond bleek niet reinigbaar te zijn. Deze zal gestort of verbrand moeten worden. In totaal moest ongeveer 140 kubieke meter grond afgegraven worden (200 ton ofwel 7 vrachtwagens vol). De politie is op zoek naar getuigen de iets van deze stort hebben gezien. De politie Stede Broec is bereikbaar onder nummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Inbraak en poging tot inbraak woning
Hoorn, dinsdag 19 november 2002.
Gisteravond omstreeks 20.30 uur ontdekte de bewoner van een huis aan de Astronautenweg dat er kort daarvoor was ingebroken. Tijdens bezoek aan familie was een raam aan de achterzijde van de woning opengebroken. Het hele huis was doorzocht en er was een laptop, een GSM en een fotocamera weggenomen.
In een woning aan de Gaffel in De Goorn bleef het bij een poging tot inbraak omdat de eigenaar van het huis beveiliging had aangebracht. Een onbekend gebleven dader boorde een gaatje in een kozijn om daarna het raam te kunnen openen. Toen hij dit probeerde ging er een luide verklikker af waardoor de dader gestoord werd.