Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 19 november 2002

AZ-24579 Buurtveiligheidsplan Heerlerbaan
Het college heeft kennis genomen van het Buurtveiligheidsplan Heerlerbaan. Dit Buurveiligheidsplan Heerlerbaan is opgesteld door Regioplan Beleidsonderzoek te Amsterdam in samenwerking met de bewoners van de Heerlerbaan. Hiertoe zijn er een aantal bijeenkomsten georganiseerd zowel met de bewoners als een aantal sleutelfiguren uit de wijk. Een belangrijke bijeenkomst vond plaats op 6 juni 2002 waarbij gesproken werd met de Stichting Buurtontwikkeling Heerlerbaan, de politie, de bewoners, vertegenwoordigers van de gemeente Heerlen en andere belanghebbenden. In al deze bijeenkomsten stond de buurtveiligheid centraal. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een buurtveiligheidsplan, waarin de veiligheidsproblemen, de aanpak hiervan en een prioritering van de aanpak is beschreven. Voor de uitvoering van het buurtveiligheidsplan is een bedrag van 45.000,00 beschikbaar.
Het buurtveiligheidsplan wordt op donderdag 21 november 2002 aan de bewoners van de Heerlerbaan gepresenteerd.

FIF-24016 Gemeentegarantie voor restauratie monumentale villa en kapel Parc Imstenrade
Het college heeft ingestemd met door het Nationaal Restauratiefonds geoffreerde 30-jarige lening tegen 1,90% per jaar voor de restauratie van de monumentale villa en kapel van Parc Imstenrade. De gemeente staat garant voor het nakomen van de financieringsverplichtingen voor zover deze in verband staan met het behoud van de monumenten van Parc Imstenrade. Op het terrein van de voormalige Vroedvrouwenschool, dat circa 13 hectare groot is en voor de helft uit beschermd hellingbos bestaat, ontwikkelt de Vitalis Zorg Groep een nieuw complex voor seniorenhuisvesting. Een belangrijk element in het plan is de restauratie van de gebouwen die op de rijksmonumentenlijst zijn geplaatst. Het betreft de vroedvrouwenschool, de voormalige directeursvilla en de kapel. In de eerste bouwfase werden 127 huurappartementen, een dienstencentrum en een woontoren met 57 koopappartementen gerealiseerd. In de tweede bouwfase werden onder meer de villa en de kapel in oude staat hersteld. De villa is inmiddels verhuurd aan de stichting Kraamzorghotel Limburg en de kapel wordt zowel voor de eredienst als voor culturele doeleinden in gebruik genomen.

SO-24118 Landgoed Huijnen/bosrandschade
Het college heeft besloten om medewerking te verlenen aan het verzoek van de heer Huijnen om het landgoed Benzenraderhof de landgoedstatus toe te kennen in het kader van de Natuurschoonwet, onder meer door van gemeentewege een bestemmingsplan op te stellen. Voorgesteld wordt dit te combineren met het op te stellen bestemmingsplan voor het gebied Imstenrade in het kader van de voorgenomen bosuitbreiding. Het gebied rond de Benzenraderhof isqua landschapswaarde, (potentiële) natuurwaarden en recreatieve belevingswaarde van groot belang. Het toekennen van de landgoedstatus betekent een duurzame instandhouding van ditgebied.Met de andere twee verzoeken van de heer Huynen, het planologisch regelen voor het creëren van een extra wooneenheid in de bestaande hoeve en het verlenen van een vergoeding voor bosrandschade, gaat het college niet akkoord.

SO-24560 Bodemproblematiek Woonvlek I parkplan Emma Het college heeft ingestemd met een aanvullend krediet voor de uitvoering van de procesevaluatie bodemsanering van Parkplan Emma. Tijdens de eindafrekening is gebleken dat er 9.521,- meerkosten zijn dan in 2001 waren geraamd in 2001. In maart 2001 werd een krediet beschikbaar gesteld van 45.378,-. De meerkosten zijn het gevolg van de uitgebreidere werkzaamheden door Ernst&Young en door de gemaakte advocaatkosten van de gemeente Heerlen in deze kwestieEind 2000 werd besloten tot het uitvoeren van deze procesevaluatie, naar aanleiding van problemen die in het gebied waren gerezen. De gemeente Heerlen heeft daarbij gefungeerd als opdrachtgever en de opdracht werd verstrekt aan Ernst en Young Forensic Services. Over de betaling werd afgesproken dat Heerlen, Brunssum en Heuvelland ieder 1/3 van de kosten voor hun rekening zouden nemen.endapunt 21WWS-24461 Nieuwe subsidiesystematiek ten behoeve van de carnavalsviering te Heerlen Het College heeft besloten over te gaan tot een andere systematiek van subsidieverlening bij de carnavalsviering. Op wederzijds verzoek van zowel de carnavalsverenigingen enerzijds en de gemeente anderzijds is men in 2000 begonnen met een heroriëntering op de methodiek van het carnavalsgebeuren in Heerlen. Uit dit overleg is een voorstel naar voren gekomen waarbij de nadruk ligt op het verschuiven van subsidieverlening per vereniging naar subsidieverlening per carnavals-evenement. De volgende evenementen komen vanaf het carnavalsseizoen 2002/2003 voor subsidie in aanmerking: de carnavalsoptochten in de stad en de stadsdelen, de intocht van de Blauwe Sjuut, de Truuktoch Heerlen Centrum en het kowrenne Hoensbroek. Daarnaast is er nog een bedrag beschikbaar voor nieuwe carnavalsinitiatieven. En er is nog een bedrag beschikbaar voor de Federatie Heerlense Carnavalsverenigingen voor het organiseren van de activiteit 'orde van verdienste'. Hiervoor zal een apart voorstel worden gedaan.

Gemeente Heerlen, 19 november 2002
Afdeling Communicatie
persvoorlichting@heerlen.nl