Gemeente Heerlen

Oorkonde voor bijzondere verdiensten voor Heerlenaar Leo Mous

Afgelopen zaterdag heeft de heer Leo Mous uit handen van burgemeester Sakkers de Oorkonde voor bijzondere verdiensten voor de medemens in Heerlen ontvangen. Het betreft hier een nieuwe onderscheiding die door het college van burgemeester en wethouders van Heerlen naar aanleiding van deze gelegenheid in het leven is geroepen. Omdat een dergelijke onderscheiding op dit moment nog niet voorhanden is in Heerlen, wordt momenteel gewerkt aan een voorstel aan de raad, waarbij richtlijnen worden opgesteld waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een onderscheiding voor bijzondere verdiensten voor de medemens in Heerlen.

Aanleiding
Op zondag 18 augustus was harmonie St. Bernardette Molenberg voor een concertreis te gast in Luxemburg stad. Na een concert op het Place dArmes stond een uitstapje naar een wandelgebied op het programma. Een kabelbaan zou het gezelschap naar de top van berg brengen, waar de wandeling naar het dal kon beginnen. Onder de deelnemers bevonden zich onder andere een aantal bejaarden, gehandicapten en kinderen. Voor de 75 jarige mevrouw Janssen en haar kleinzoon Jimmy Steffann werd de reis met de kabelbaan bijna fataal.
Bij onachtzaamheid van het bedienend personeel van de kabelbaan werden oma Janssen en Jimmy door de stoeltjeslift een afgrond in geduwd. Beiden vielen daarbij 3,5 meter omlaag en raakten daarbij zwaar gewond. De heer Leo Mous was getuige van dit ongeluk en heeft zich daarbij met inzet van eigen leven ingezet om mevrouw Netty Janssen en haar kleinzoon Jimmy te redden. De heer Mous heeft getracht de stoeltjeslift tegen te houden en werd daarbij zelf hangend aan het stoeltje meegesleurd in de diepte. Na 30 meter is ook de heer Mous naar beneden gevallen en bleef daarbij gewond achter.

Nieuwe oorkonde
In een tijd waar veel gesproken wordt over normen een waarden is de heer Mous een voorbeeldburger die verantwoordelijkheid neemt en niet aan de kant blijft staan, en hulp biedt aan de medemens. Voor het college van burgemeester en wethouders meer dan voldoende aanleiding tot het toekennen van deze nieuwe oorkonde van verdiensten voor de medemens in Heerlen.

Gemeente Heerlen, 19 november 2002
Afdeling Communicatie
Fred Peters, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl