CDA

Maat: andere aanpak Europees MKZ-beleid moeizaam naar eindstreep

De tijdelijke commissie MKZ van het Europees Parlement presenteert pas woensdagochtend 20 november haar eindrapport. De stemming is twee dagen uitgesteld ondermeer onder druk van de Europese Christen-Democraten en Socialisten. Met name de christen-democraten verzetten zich tegen een liberaal amendement waarin de aanpak in Nederland veterinair een succes wordt genoemd. Dat is in strijd met de feiten daar per ziek dier in Nederland meer gezonde dieren zijn gedood dan waar ook in Europa. Ook willen de christen-democraten een onderzoek naar de economische gevolgen wanneer er weer preventief en algemeen geënt gaat worden in Europa of per lidstaat. De liberale fractie heeft een amendement ingediend tegen dit onderzoek. Dat terwijl algemene enting voor een periode van 40 jaar minder kost dan de crisis in 2001.

Daarnaast wil de liberale fractie een ethische afweging voor nieuw beleid schrappen. Het ziet ernaar uit dat er een akkoord komt tussen christen-democraten en socialisten om deze drie amendementen, die het rapport aanmerkelijk zouden verzwakken, te keren, aldus Albert Jan Maat, mede-initiatiefnemer voor het MKZ-onderzoek en woordvoerder van de EVP/CDA-fractie. Maat vindt het essentieel dat in het toekomstige landbouw- en veterinair beleid een toetsing op maatschappelijke gevolgen standaard wordt. "Landbouw is geen eiland in de samenleving", aldus Maat.

De tijdelijke commissie werd begin dit jaar in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de MKZ-crisis, die in 2001 verschillende landen van de EU teisterde. De afgelopen maanden bezochten de commissieleden verschillende getroffen regio's, waaronder ook Nederland. Daarnaast vond er een groot aantal hoorzittingen plaats met getroffenen en wetenschappers over onderwerpen als de controle op de invoer van levensmiddelen uit derde landen, de kosten van de crisis en het vaccinatiebeleid.

Over het rapport dat nu op tafel ligt, is Albert Jan Maat (CDA / EVP), initiatiefnemer van de tijdelijke onderzoekscommissie MKZ samen met de Brit Sturdy en Duitser Goepel, tevreden. Albert Jan Maat: "Het rapport is beter dan ik een jaar geleden verwachtte. Toen bestond er binnen delen van dit Parlement nog weerstand tegen het instellen van de tijdelijke commissie MKZ. Ik denk dat de ingrijpende bezoeken aan de getroffen gebieden bij veel buitenlandse parlementariërs hebben gezorgd voor meer begrip voor de enorme maatschappelijke ontwrichting die MKZ met zich meebrengt. De socialistische auteur van het eindrapport heeft inmiddels een tekst gepresenteerd, waarin klip en klaar staat dat het bestaande beleid na de ervaringen van vorig jaar niet kan worden voortgezet. Verder wordt vaccinatie genoemd als een centraal instrument bij de bestrijding van de veeziekte. Dat is een belangrijke stap vooruit". Morgen stemt de tijdelijke commissie over het eindrapport en de daarop ingediende amendementen. Maat hoopt dat het rapport daarbij wel aandacht blijft houden voor de maatschappelijke ontwrichting die MKZ teweegbrengt. Hij betreurt de ingediende amendementen die MKZ alleen maar zien als een veterinaire en handelspolitieke kwestie. Na aanname door de tijdelijke commissie zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement midden december over het rapport stemmen.