D66

De Graaf: is Nawijn de kluts kwijt?

Veiligheid en rechtshandhaving

Bijdrage van Thom de Graaf aan het Spoeddebat over de uitlatingen van Minister nawijn over de Doodstraf.

19-11-2002 - De minister van lucht en proefballonnen heeft weer eens toegeslagen. En net als de vorige keren geldt ook hier weer Nawijn komt berouw. Minister Nawijn betreurt nu zijn woorden over de mogelijke herinvoering van de doodstraf.

De minister van lucht en proefballonnen heeft weer eens toegeslagen. En net als de vorige keren geldt ook hier weer Nawijn komt berouw. Eerst ferme uitspraken onder het motto zeggen voor dat je denkt, dan draaien omdat je het zo niet gezegd zou hebben, daarna draaien omdat je het zo niet bedoeld hebt en tenslotte betreuren dat je niet hebt nagedacht voor dat je het zei. Minister Nawijn betreurt nu zijn woorden over de mogelijke herinvoering van de doodstraf, hij betreurt de indruk die is ontstaan dat hij zou willen interveniëren in lopende rechtszaken en hij heeft niet beoogd om een discussie over de doodstraf op gang te brengen.
Althans dat is de stand van zaken dinsdagmiddag 16.00 uur. Wat zegt de minister morgen weer, dat hij bij nader inzien hartstikke tegen de doodstraf is?

Intrigerende vraag is wie er eigenlijk sprak. In het persbericht van vandaag laat minister Nawijn weten dat hij zijn uitlatingen betreurt die hij niet als minister heeft gedaan en ook niet als lijsttrekker van de LPF. Hij deed ze als persoon. Lijdt de minister aan een meervoudig persoonlijkheidssyndroom of is hij gewoon de kluts kwijt? Hoezo als persoon? Kan een demissionaire minister in de campagne ook iets zeggen als lijsttrekker van zijn partij? Ja, dat kan. Kan een lijsttrekker bij de verkiezingen ook iets zeggen in zijn functie als demissionaire minister? Ja, dat kan ook, als het maar een beetje zorgvuldig uit elkaar wordt gehouden. Maar als je als persoon eens lekker je hart wil luchten moet je geen minister willen zijn of lijsttrekker. Ik vind het een merkwaardige noodgreep om je te onttrekken aan de consequenties van je uitspraken.

Als de heer Nawijn ontkent dat hij het pleidooi voor de doodstraf heeft gedaan als beoogd lijsttrekker van de LPF, dan neem ik dat van hem aan. De LPF-fractie heeft er afstand van genomen, dus dat ondersteunt de stelling. Maar dan blijft alleen over dat de heer Nawijn de uitspraken deed met het gezag waarmee zijn publieke ambt hem bekleedt, het ministerschap, nota bene op het ministerie van Justitie, dat nu uitgerekend bedoeld is om de rechtsstaat te beschermen. Mogen mensen in Nederland alsjeblieft er nog een beetje vertrouwen in hebben dat ministers van de Kroon in hun publieke uitlatingen zorgvuldig zijn? Mogen ze er alsjeblieft op vertrouwen dat ministers staan voor wat ze zeggen? Kan er alsjeblieft niet eerst worden nagedacht voordat er iets wordt gezegd?

De doodstraf is niet zomaar een onderwerp als honderddertig rijden op de snelweg of kinderopvang in bejaardenhuizen. Wie als minister daarover publiekelijk uitlatingen doet, moet zich realiseren wat hij zegt en wat dat voor maatschappelijk debat oplevert. Anders is hij als minister geen knip voor de neus waard.

Laat ik er geen misverstand over laten bestaan: als een partij bv. de LPF de doodstraf zou willen herinvoeren in Nederland, is dat een politieke stellingname die kan en moet worden gehoord en die door andere partijen inhoudelijk kan worden bestreden. D66 is tegen de herinvoering van de doodstraf op principiële gronden omdat het fundament van onze rechtsstaat en onze beschaving is het respect voor het leven dat van elke burger moet worden gevraagd en dat de staat zelf moet willen opbrengen, ook bij de zwaarste misdaden. In landen waar de doodstraf nog wordt opgelegd stikt het bovendien van twijfelachtige rechterlijke beslissingen die veroordeelden ten onrechte de dood hebben ingejaagd. Bovendien is er geen enkele feitelijk verband aangetoond tussen de doodstraf invoeren en vermindering van moord en doodslag. Integendeel zelfs, kijk naar Amerika. De bedreiging van de doodstraf brengt moordenaars er vaak toe nog meer slachtoffers te maken, omdat het toch niet meer uitmaakt. Ik vind het een absolute stap terug in de beschaving, een fundamentele aantasting van onze rechtsstaat met bovendien ernstige consequenties voor de plek van Nederland in de internationale rechtsorde. Maar als dat debat gevoerd moet worden tussen politieke partijen, dan zij het zo.

Maar kennelijk is dat helemaal niet het geval, want de lijsttrekker van de LPF sprak hier helemaal niet. Het was de minister maar. De minister pleit voor invoering van de doodstraf en komt daar weer van terug. De minister vond het nodig iets te zeggen over Volkert van der G., over een illegale Koerd en over Khalid L. uit Venlo, maar bedoelde het allemaal niet zo. Ik heb eigenlijk maar twee vragen aan minister Nawijn: wat bezielde u eigenlijk of weet u dat niet meer? En ten tweede: vind U dat u als minister op persoonlijke titel van alles kan roepen waar u kennelijk niet over heeft nagedacht zonder dat u daar consequenties uit hoeft te trekken?

Het is goed dat de minister-president hier vanmiddag ook is. De minister-president heeft gisteren aangegeven dat hij minister Nawijn zou aanspreken op zijn verantwoordelijkheid als minister. Heeft u dat inmiddels gedaan? Vind U het aanvaardbaar dat een minister van uw kabinet, demissionair of niet, publieke uitspraken kan doen over zulke zware onderwerpen en zonder na te denken in de hoedanigheid van persoon om ze de volgende dag weer te betreuren in de hoedanigheid van minister? Anders gezegd: heeft u nog vertrouwen in het ministerschap van de heer Nawijn?