Gemeente Mook & Middelaar


verhogen, werd door de meerderheid van de raad ondersteund.

Persbericht d.d. 15 november 2002

Verkeershinder op de Rijksweg in Mook

Bomenonderzoek van start

De provincie Limburg begint volgende week met het onderzoek naar de vitaliteit van de lindebomen langs de Rijksweg, de N271, in Mook. Dit onderzoek is het gevolg van de vele bezwaren tegen de kapaanvraag van de bomen die in verband met de reconstructie van de N271 moeten verdwijnen. Vanwege deze onderzoekswerkzaamheden ondervindt het verkeer de komende twee weken hinder hiervan. Het resultaat van het onderzoek is nog dit jaar bekend.

In verband met de plannen voor de reconstructie van het Mookse deel van de N271 is veel commotie ontstaan over de lindebomen. De provincie Limburg heeft een kapvergunning aangevraagd bij de gemeente Mook en Middelaar voor 59 lindebomen. Na veel bezwaren vanuit de gemeente Mook en Middelaar heeft de provincie toegezegd, dat de gezondheidstoestand van bomen eerst onderzocht wordt.
Boomtrekproef
Om te kunnen bepalen welke bomen nog vitaal genoeg zijn en daadwerkelijke voldoende groeikansen hebben voor de toekomst laat de provincie Limburg een intensief onderzoek doen door een gespecialiseerd bureau.Om nu werkelijk te kunnen bepalen welke bomen voor langere tijd kunnen blijven staan zonder gevaar op te leveren voor de weggebruiker en de aanwonenden, is een grondiger onderzoek noodzakelijk. De komende veertien dagen zal dit bureau de stammen en de wortels onderzoeken met speciale apparatuur. De bomen zullen een zgn. boomtrekproef ondergaan. Deze trekproef is de enige manier om zonder beschadiging te bepalen of een boom stevig in de grond staat. De boom wordt belast met behulp van een lier en met speciale apparatuur wordt gemeten wat de reactie van de boom is. Voor het uitvoeren van deze trekproef is het noodzakelijk dat de Rijksweg plaatselijk voor een korte tijd wordt afgesloten. Het verkeer zal daar dus enige hinder van ondervinden.