ChristenUnie


ChristenUnie wil minder koopzondagen Dinsdag 19 November 2002 - 17:09

Nieuwe politieke situatie aanleiding om debat over winkeltijden opnieuw te voeren

Leen van Dijke zal tijdens de behandeling van de begroting van Economische zaken voorstellen om het aantal koopzondagen te verminderen en de avondopenstelling van winkels te beperken. "De economische voordelen vallen tegen en de belangstelling van het winkelend publiek is niet groot. Onder Paars waren godsdienstige en sociale waarden ondergeschikt aan commerciële belangen. Ik reken erop dat het nu anders is", aldus Van Dijke.

De koopzondagen vormen een concurrentienadeel voor kleine winkeliers, die om godsdienstige of sociale redenen niet op zondag open kunnen. Daardoor zie je een trend naar grootschaligheid, die veel burgers niet aanstaat. Van Dijke: Bovendien blijken de koopzondagen maar matig populair: 53% van de consumenten winkelt nooit op zondag, 40% wil liever minder koopzondagen.

Doorslaggevende reden voor zijn pleidooi is dat de winkeltijdenwet van het Paarse kabinet symbool stond voor de doorgeslagen economisering van de samenleving. Van Dijke: De ChristenUnie heeft daar steeds verzet tegen aangetekend: het is niet goed voor de samenleving wanneer economische belangen andere waarden overheersen. Om godsdienstige redenen is de zondagsrust belangrijk, maar ook om sociale: met een collectieve rustdag kan de samenleving op adem komen.

Van Dijke verwacht steun bij andere partijen voor zijn initiatief. Om uiteenlopende redenen hebben ook CDA, SGP, SP en GroenLinks destijds voorstellen gedaan om het aantal koopzondagen terug te brengen en om de avondopenstelling tot uiterlijk 20:00 uur te beperken. Onder Paars hield de PvdA afstand, maar wellicht denkt die partij daar nu ook anders over, hoopt van Dijke. Pikant is het feit, dat de huidige staatssecretaris van Economische Zaken, Joop Wijn, in 1999 namens het CDA een motie heeft ingediend om het aantal koopzondagen te beperken. Daarom verwacht ik van hem in ieder geval een positieve houding, aldus Van Dijke. Ik zal hem zeker om een reactie vragen in het debat.
---