KPMG


Verslaggevingsregels mogelijk van grote invloed op pensioenregeling werknemer

19 november 2002

De nieuwe verslaggevingsregels - International Financial Reporting Standards - die beursgenoteerde bedrijven binnen de EU vanaf 2005 moeten hebben ingevoerd, kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de pensioenregelingen van de werknemers.

Vooral bedrijven met uitgebreide pensioenregelingen gaan de invloed merken aangezien volgens de nieuwe regels bij de berekening van de pensioenlast rekening wordt gehouden met onzekere, toekomstige ontwikkelingen, zoals de beleggingsresultaten van het pensioenfonds en de verwachte loonstijging. Zeker in perioden waarin de markt sterk fluctueert en de verwachtingen over toekomstige ontwikkelingen worden bijgesteld, kan dit leiden tot volatiliteit in de pensioenlast. Het gevolg hiervan kan zijn dat ondernemingen mogelijk niet langer bereid zullen zijn de werknemer een pensioen aan te bieden dat een gegarandeerde uitkering kent, zoals een eindloon- of middelloonregeling. In plaats daarvan zullen zij mogelijk kiezen voor de beschikbare-premieregeling, waarbij de hoogte van het pensioen afhankelijk is van de beschikbare premie en de daarmee te behalen beleggingsopbrengsten. Dit betekent dat het volatiliteitsrisico van de beleggingen bij de werknemer komt te liggen en hij mogelijk minder pensioen uitgekeerd krijgt.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG en Goldman Sachs onder tachtig beursgenoteerde bedrijven in Europa. Zij onderzochten wat de mogelijke invloed is van de invoering van International Financial Reporting Standards (IFRS) op de huidige verslaggeving door bedrijven en hun financiële verklaringen alsmede op de door analisten gehanteerde meetinstrumenten, zoals ebitda en roic. Een ander gevolg van IFRS is volgens KPMG dat bedrijven de pensioengelden mogelijk zullen investeren in obligaties in plaats van aandelen om de volatiliteit te verminderen. Daarnaast vereist invoering van IFRS een nauwkeurige planning door de behoefte aan jaarlijkse, actuariële berekeningen.

De nieuwe regelgeving zal volgens Frans van der Wel van KPMG van grote invloed zijn op analisten en beleggers. Van der Wel: Alle financiële instrumenten en schulden zullen op de balans moeten worden verantwoord en alle derivaten moeten op reële waarden worden gewaardeerd. Voor analisten breekt hiermee een onzekere wereld aan omdat de regels permanent zullen leiden tot een grotere volatiliteit van winst en vermogen en dus tot een geringere voorspelbaarheid. Voor de bedrijven ligt hierin een belangrijke uitdaging om in hun communicatie met beleggers en analisten uit te leggen wat de gevolgen van de nieuwe regelgeving kunnen zijn.

Naast de gevolgen voor de pensioenvoorzieningen en financiële instrumenten zullen de nieuwe regels volgens KPMG met name van invloed zijn op mogelijke fusies en overnames. Van der Wel: De onderlinge vergelijkbaarheid en grotere transparantie zullen fusies en overnames zowel nationaal als grensoverschrijdend faciliteren. Investeerders zullen in staat zijn bedrijven onderling gemakkelijker te vergelijken, waardoor grensoverschrijdende investeringen zullen toenemen en toegang tot de kapitaalmarkt eenvoudiger zal worden.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

AB/02/42