Leefbaar Nederland

Verslag congres van 17 november 2002
Lambert Geurten, 18 nov 2002

Ronde tafelconferentie.
De deelnemers zijn vroeg uit de veren voor het bijwonen van een belangrijk congres in het Jacobi Theater te Utrecht. En zijn er als de kippen bij om als vrije mensen een bijdrage te leveren aan de traditionele daadkracht. LN gaat weer normen en waarden praktiseren. De mensen wachten op het startsein. De tafels zijn druk bezet. De camera snort. LN is hét, LN aan zet!

Opening voorzitter Jan Jetten.
Jan Jetten opent het congres, last een rookverbod in, geeft hier het goede voorbeeld en opent sfeervol met de volgende wijsheid: Onze partij staat als een huis. Wij hebben verkiezingen te winnen. En dit gaat nog lukken ook! Met gemak! Er is een belangrijke alliantie met de Vrije Indische Partij (VIP), op initiatief van Rick Manssen. Een aantal leden van VIP zijn lid van LN en VIP levert waardevolle kandidaten voor de concept-kandidatenlijst. Jan geeft het startsein voor de komende campagne: vrije mensen: Lets do it!. Jan bedankt verder de mensen die gestrande leden van het laatste congres een lift aanboden.

Toespraak voorzitter Ed Blaauw (VIP).
De Indische gemeenschap toont trouw aan Nederland en vormt een hechte gemeenschap. Voorzitter Ed Blaauw geeft treffend weer, hoe veel Indische militairen hierover denken: De Koningin is mijn baas en de politiek houd ik buiten mijn deur. Toen voormalig premier Lubbers bij de herdenking van het einde van de Japanse bezetting in Nederlands Indië bij het Indisch monument een daad stelde, stelde de Indische gemeenschap ook één daad: vanaf 1994 heeft de hechte, geïntegreerde Indische gemeenschap dankzij VIP een krachtige stem in het politieke landschap. Vandaar is de samenwerking tussen VIP en LN hecht en waardevol. LN kan veel leren van het respect van jongeren voor senioren in de Indische samenleving, die op basis van levenservaring en wijsheid belangen concreet behartigen. De heer Blaauw verzoekt het congres om de topkandidaat van VIP, Rob Koop, gerespecteerd en ervaren, te ondersteunen. Rob Koop is vijftien jaar statenlid en vier jaar raadslid geweest, een topkandidaat.

Dick Jense staat en gaat voor LN.
Dick Jense toont lef om het congres te verzoeken om namens de fractie het woord te mogen voeren. De fractie heeft het respect van mede kamerleden afgedwongen. De fractie kent twee bruggenbouwers. LN moet niet in twee kampen uiteen vallen, maar gaan voor een gezamenlijk resultaat. Wanneer LN geen zetel behaalt, ligt de medeschuld bij ruziezoekers. In de vorige campagne zijn een hoop beslissingen genomen die misschien niet allemaal juist waren, maar gedane zaken nemen geen keer.

Dick besluit daarom doelgericht: Wij moeten het samen doen, met elkaar. Niet ten onder gaan aan de onzin van LPF. LN is een krachtige, open en eerlijke politieke beweging. In aandacht en gezamenlijkheid naar meer dan twee zetels. Met een mogelijk werkbezoek aan onder meer òs Limburgs landj moet dit streven toch lukken!

Een nieuwsgierige congresganger stelt een vraag aan Fred Teeven: onderschrijft hij de visie van collega bruggenbouwer Dick? Fred, zoals een nuchter jurist betaamt: Ik ondersteun de woorden van Dick. Iets afbreken, terwijl andere mensen willen verder bouwen, daar heb ik geen woorden voor.

Motie van vertrouwen na een motie van wantrouwen.
Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Gelukkig is LN een vereniging van vrije mensen. Een vereniging zonder hokjes van politieke ideologieën. Maar een vereniging waar mensen met hart en verstand werken aan een gezamenlijk resultaat. En in deze familie is het dan ook natuurlijk dat de meningen zo nu en dan verschillen.

Ed Braam dient een motie van wantrouwen tegen het bestuur in en verzoekt het congres om een ad interim bestuur te kiezen. Deze motie wordt met de grootst mogelijke meerderheid verworpen. Het congres kiest unaniem voor een motie van vertrouwen in het zittende bestuur van vijf bestuursleden die in hun vrije tijd verder kunnen bouwen aan de hechte organisatie LN: Antoinette van Bulten, Fons Schirris, Geert Hut, Jan Jetten, Rick Manssen. Jan licht een en ander toe: het gaat om een klein bestuur van vijf mensen dat rechtstreeks met de districtsvoorzitters communiceert en waarbij de leden via vier congressen per jaar op de hoogte worden gehouden van het reilen en zeilen van de vereniging. Het schip LN voert de juiste koers naar een klinkende verkiezingsoverwinning!

Stemcommissie.
Het congres benoemt Hans van Galen als voorzitter en Sierk Beij, Werner Olde Kalter en Dick Zwijnenburg als leden. Vanuit het congres halen mensen spontaan stembiljetten op. LN kent een natuurlijk wij-gevoel. Met gevoel voor samenwerking!

Statuten.
Als jurist blijf je wakker! Hylke ten Cate heeft een amendement ingediend om de vestigingsplaats te wijzigen. Dit amendement wordt niet in stemming gebracht, evenals het wijzigingsvoorstel Heeswijk-Dinther. De vestigingsplaats blijft vooralsnog Hilversum, ondanks enkele rode stemkaarten. Wie weet: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Een werkgroepje onderzoekt nog of de statutaire akte de namen van comparanten kan weglaten.

Concept-verkiezingsprogramma.
Het congres buigt zich over de amendementen die los zijn ingediend en die van de werkgroep van 10 november 2002. Dankzij de gastvrijheid van Dick Zwijnenburg wordt aan het congres een initiërend voorstel voorgelegd. Na een kundige brainstormsessie worden aparte werkgroepen samengesteld. Hylke ten Cate ontvangt meteen respons vanuit het publiek. LN bereidt de verkiezing voor het Europees Parlement voor. En daar gaan wij ook onze waarde en keurmerk uitdragen. Geen woorden, maar daden. Geen bureaucratie, maar actie!

Dichter bij humor.
De dichter José Eljon geeft een briljante performance. In onze kleur Oranje (wij maken Nederland toch vanzelf Leefbaar?) wordt met verve het einde van het Kabinet Balkenende-I in diverse facetten belicht. Noem het een ode aan Gerrit Zalm. Wie trekt de stekker werkelijk uit het kabinet? Aan het einde van de parodie eindigt José met de woorden: Je krijgt de rode kaart.

De groene stemkaart kan worden gereserveerd voor deze opfrissing. In een theater is een bezoeker op zoek naar ontspanning en lachen! José bedient hier zijn collega congresgangers op hun wenken. Met José wordt het zeker een creatieve campagne: zeg Ja tegen José, zijn humor is O.K.! (dichten is nog steeds lettergrepen tellen, en zes staat voor succes!).

Sociale activiteit, campagne (op)voeren!
Jan Jetten introduceert Gerard Cevat als campagneleider en Gerard stimuleert de congresgangers met zijn oproep om voor het gezamenlijk resultaat te gaan: Wij gaan het land in met een campagne die zijn weerga niet kent.

De Duitsers zeggen: In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met weinig campagnegeld en noeste vlijt, gaat LN aan de weg timmeren. Geen traditionele pen, rode roos, sticker of ander campagnemateriaal, maar mensen overtuigen. En als iets minder dan de helft die op de LPF heeft gestemd eens een keuze voor LN maakt en onze vereniging een kans geeft, haalt de vereniging deze twaalf zetels met gemak. Gerard toont meteen ervaring en deskundigheid: LN gaat niet vissen in de vijver van andere politieke partijen. LN van alle kandidaten tijdens de afgelopen verkiezing van 15 mei 2002. Limburgers stemmen op Limburgers. En nu twee kandidaten bij de top tien!

Solidariteit van Bert Snel.
Het gebouw van Leefbaar Nederland kent diverse bouwers. Het staat stevig in de steigers. Mede dankzij Jeroen Kemna en Bert Snel. Bert staat bijvoorbeeld aan de wieg van de steunfractie. Bert licht in een motie zijn kandidatuur toe en stelt zich kandidaat, uit solidariteit. Bert boogt op ruime wetenschappelijke en organisatorische ervaring, bindt mensen aan LN en met Bert vaart LN de juiste koers!

Stemmen op een kandidaat is stemmen op LN!
LN blijft een unieke vereniging. De leden kiezen een voorzitter, bestuursleden, lijsttrekker en de volgorde en samenstelling van een lijst. In het daartoe ingestelde platform van een congres. Hierin onderscheidt onze leefbaarheidbeweging zich nadrukkelijk van andere partijen.

Jan Jetten licht de bevindingen van de selectiecommissie toe. Deze commissie bestaat uit de districtscoördinatoren Adrie Gaasbeek en Henk Jan Verboom, Jan jetten zelf en Fred Teeven als adviseur. Het onpartijdige en onafhankelijke deskundigenpanel heeft 55 kandidaten uitgenodigd en een lijst van dertig kandidaten met enkele reservekandidaten (nummers 31 tot en met 34) en overige kandidaten in alfabetische volgorde samengesteld. De centrale vraag was: wat is voor u leefbaarheid? Het zonnige logo zorgde voor onder meer de volgende antwoorden: warmte, lente, daadkracht, zingeving.

Jan licht vervolgens de selectiecriteria toe: LN hecht waarde aan factoren als afkomst, geschiktheid als volksvertegenwoordiger, geslacht en leeftijd. Het is een duidelijke keuze voor een politieke lijst. Deze lijst is geen landsdelenlijst en geen deskundigenlijst. De lijst is gevarieerd: allochtonen, jongeren, VIP en vrouwen versterken de gezamenlijke kandidatuur van dertig kartrekkers! Welke andere partij kan daaraan tippen?

Elke kandidaat krijgt twee minuten de tijd om zich te presenteren. Bij de laatste tien seconden waarschuwt Antoinette de kandidaat en Jan geeft vervolgens aan wanneer het zand van de zandloper van Villa Leefbaar Nederland verlopen is (in tegenstelling tot de befaamde klok van het Lagerhuis tikt deze klok soms wat langer door; die luxe mogen kandidaten zich best permitteren). Alvast oefenen om eens in Den Haag met weinig woorden klare taal te scheppen! Je moet maar als gast van LN in de Tweede Kamer een oersaai debat over cameratoezicht volgen! Dan doet het deugd dat Fred aantoont dat het anders moet en anders kan.

Bij de kandidaten voor de nummers twee tot en met tien stellen diverse mensen zich tegenkandidaat en het congres komt tot de volgende volgorde: Dick Jense (nummer 2), Haitske van de Linde (nummer 3), Rob Koop (nummer 4), Presley Bergen (nummer 5), Gosse Bootsma (nummer 6), Peter Boudewijn (nummer 7), Bert Snel (nummer 8), Harald van Roekel (nummer 9) en Tim Weijers (nummer 10).


Tijd voor de toespraak van Dick Jense.
Dick Jense houdt een afsluitende toespraak. Samengevat: samen vanuit de anonimiteit van de pers de schouders eronder zetten en naar buiten treden. Met de persfoto van het ANP van onze dertig coryfeeën wordt aan deze wens voldaan.