Ingezonden persbericht

Erfgoedsector mist visie voor het digitale tijdperk

ENSCHEDE, 20021119 -- Het ontbreekt de erfgoedsector aan visie met betrekking tot het digitaliseren en toegankelijk maken van nationale erfgoedcollecties. Als erfgoedinstellingen hun collecties digitaliseren en ontsluiten dan gebeurt dat zelden met het oog op duurzame toegang en toekomstig gebruik. Dat concludeert het Telematica Instituut na een onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van OCenW werd uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijker normen en kwaliteitscriteria moeten worden gesteld opdat het onderwijs, onderzoekers en het grote publiek ook op de lange termijn snel en eenvoudig kunnen zoeken in, en werken met het nationale erfgoed.

"Het gaat bij digitalisering niet alleen om het ontsluiten van specifieke bronnen, maar om het ontsluiten van het erfgoed als geheel. Als een leerkracht of student op zoek is naar historische documenten en afbeeldingen rondom een specifiek thema, dan zou hij daarvoor niet een hele reeks bronnen moeten afwerken. Bovendien moet hij diezelfde informatie ook na een jaar nog kunnen terugvinden", aldus Daan Velthausz, senior wetenschappelijk onderzoeker bij het Telematica Instituut. Dat betekent dat de erfgoedsector veel beter afspraken moet maken over zaken als datastructuren, metadata, bandbreedte, transactiesnelheden, veiligheid en intellectueel eigendom. De overheid zou de navolging van die afspraken moeten afdwingen. "Ze zou alleen nog subsidies voor digitalisering moeten verstrekken als aan deze gedeelde normen en kwaliteitscriteria wordt voldaan."

In tien aanbevelingen pleiten de onderzoekers onder meer voor de instelling van een centrum, dat dergelijke normen en kwaliteitscriteria vastlegt en publiceert. Voormalig Staatssecretaris Van der Ploeg heeft hiertoe in mei al een plan gepresenteerd. Het centrum zou volgens de onderzoekers zijn normen moeten baseren op best practice bij de belangrijkste Nederlandse erfgoedinstellingen en moet erfgoedinstellingen en ICT-onderzoekers met elkaar in contact brengen om ervaringen uit te wisselen en om initiatieven beter op elkaar te laten aansluiten.

Met hun rapport leggen de onderzoekers de discrepantie bloot tussen het verwachte toekomstige gebruik van digitale erfgoedcollecties en de vigerende visie en capaciteit binnen de erfgoedsector om daaraan tegemoet te kunnen komen. Daarbij besteden ze onder meer aandacht aan de interactie tussen gebruikers en erfgoedcollecties en aan de plaats van erfgoedinstellingen binnen de kennisinfrastructuur. Het onderzoeksrapport is gratis te downloaden via het internetadres: https://doc.telin.nl/dscgi/ds.py/Get/File-26880/

Over het Telematica Instituut
Het Telematica Instituut is een uniek samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Het voert onderzoek uit voor bedrijven en overheden op het gebied van telematica. Het accent ligt op een snelle vertaling van fundamentele kennis naar marktgerichte toepassingen. Doelstelling van het instituut is het versterken van de concurrentiepositie en het innovatievermogen van het Nederlandse bedrijfsleven en het verbeteren van de kwaliteit van onze samenleving door een verantwoorde toepassing van telematica. De overheid steunt het Telematica Instituut in het kader van de regeling 'technologische topinstituten'. Meer informatie vindt u op www.telin.nl.