Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-11-2002 Persberichten district Heuvelrug, 08.55 uur

Oproep getuigen: klemrijden auto

VEENENDAAL - De politie is op zoek naar getuigen die op vrijdagmiddag 15 november omstreeks 15.15 uur hebben gezien hoe een zilvergrijze personenauto merk Volkswagen Golf een andere auto een witte Volkswagen Golf - zou hebben geprobeerd aan te rijden/klem te rijden. Aanleiding van het agressieve rijgedrag ligt in relatiesfeer.

In de zilvergrijze auto bevonden zich twee mannen. De bestuurder van de auto was een 29-jarige man uit Veenendaal. In de witte auto zat een 29-jarige vrouw en een kind. Bij het zien van de vrouw zou de 29-jarige Veenendaler op de Tuinstraat hebben getracht de vrouw klem te rijden met zijn auto. De vrouw kon wegkomen en reed snel weg naar de Brouwerstraat, richting het politiebureau.

Op de Brouwerstraat kwam de zilvergrijze Golf weer aanrijden. De vrouw verklaarde dat de man met zijn voertuig op haar afstuurde om haar aan te rijden. De vrouw kon een botsing voorkomen en reed snel weg en vluchtte naar het politiebureau waar zij en haar kind werden opgevangen. De 29-jarige verdachte werd begin van de avond aangehouden en is dezelfde avond in verzekerde bewaring genomen. De auto waar de man in reed werd voor onderzoek in beslag genomen.

De politie is op zoek naar getuigen die de hierboven beschreven pogingen aanrijding/klem rijden kunnen bevestigen. Het waren op dat moment veel mensen op straat. Getuigen kunnen contact opnemen met de recherche van de politie in Veenendaal via tel. 0900-8844.

Zakkenrollers meer actief

VEENENDAAL De politie ziet - ondanks preventieactie van de politie en veelvuldig politietoezicht - vanaf 1 oktober weer het aantal aangiften van zakkenrollerij toenemen. In totaal werden vanaf deze datum 28 aangiften van zakkenrollerij gemeld. De politie blijft publiek wijzen op de risicos en bij daderinformatie doet de recherche van de politie onderzoek.

De politie startte in augustus 2002 met een preventieactie om winkelend publiek te attenderen op de aanwezigheid van zakkenrollers toen het aantal aangiften steeg. Surveillanten en politie-junioren spreken tijdens toezicht in het centrum mensen aan op de risicos en hebben tot nu toe ruim 2000 informatiekaartjes en 500 flyers aan het winkelend publiek verstrekt. Ook waarschuwen zij mensen als deze de portemonnee voor het grijpen bij zich dragen. De politie surveilleert veelvuldig en op verschillende tijden door het centrum en is daarnaast aanwezig op de momenten dat het extra druk is in het centrum: bij koopavonden en marktdagen.

Daarnaast zijn enkele tientallen posters verspreid onder de lokale middenstand die het winkelend publiek vragen om waakzaamheid. Diverse ondernemers in het centrum verspreiden daarnaast ook de informatiekaartjes bij bijvoorbeeld de verkoop van een portemonnee.

De zakkenrollers opereren soms alleen of met twee of meerdere personen. De politie heeft aanwijzingen dat de laatste tijd twee, jonge vrouwen met name actief zijn in het centrum, maar sluit daarnaast niet uit dat andere personen dan wel groepen actief zijn. Ook zijn er meldingen bij de politie binnengekomen dat een zakkenroller achter een persoon gaat staan, die geld aan het pinnen is. De pincode wordt afgekeken en vervolgens wordt de betreffende persoon gerold. De dief haalt het geld van de rekening nog voordat een slachtoffer kans heeft gehad om deze de blokkeren. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat niemand de pincode kan afkijken tijdens het pinnen.

Zakkenrollers slaan op verschillende plekken in het centrum toe, zowel op straat als in winkels. Veel mensen beseffen later pas dat ze bestolen zijn en het is daarom moeilijk aan te geven waar en wanneer precies de diefstal is gepleegd. Daarbij komt dat slachtoffers meestal geen dader(s) hebben gezien. Dit maakt het voor de politie lastig om de daders van deze vorm van criminaliteit te onderzoeken. Zien getuigen op straat een diefstal plaatsvinden, worden zij dringend verzocht om kenmerken van de verdachten goed in zich op te nemen en zich bij de politie te melden.