Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Verkommerden en verloederden in kaart gebracht

Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuurt op 19 november 2002 het onderzoek Verkommerden en Verloederden in Nederland naar de Tweede Kamer. Met dit onderzoek is voor het eerst het aantal verkommerden en verloederden in Nederland dat bij de hulpverlening bekend is, in kaart gebracht. Hierbij gaat het om mensen die volgens de hulpverlening zorg nodig hebben, maar deze om verschillende redenen niet krijgen. Het onderzoek brengt aantallen in kaart, problemen in zicht en geeft aanbevelingen voor verbetering van de situatie. De aanbevelingen van het onderzoek worden meegenomen in het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) maatschappelijke opvang, waartoe het kabinet heeft besloten. Het IBO onderzoekt welke maatregelen noodzakelijk zijn om te komen tot een effectief en een efficiënt werkende keten van maatschappelijke opvang. Staatssecretaris Ross wil door middel van het IBO inzicht krijgen in de effecten van verhogingen van het budget voor de maatschappelijke opvang. Dit is vanaf 1998 met veertig procent gestegen tot ¤ 213 miljoen nu.

Het onderzoek Verkommerden en Verloederden is in opdracht van VWS uitgevoerd door het Trimbos-Instituut en Research voor Beleid. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland tussen de 23.000 en 43.000 geregistreerde verkommerden en verloederden telt. Daarnaast is er nog een groep die niet bekend is bij de hulpverlening. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die in hun huis vervuilen en soms nauwelijks contact met de buitenwereld hebben. Dit aantal mensen is in dit onderzoek niet vastgesteld. Deze groep mensen is zeer moeilijk te onderzoeken, juist omdat zij niet bij de hulpverlening bekend zijn.

Dit onderzoek geeft aanbevelingen om de situatie van verkommerden en verloederden te verbeteren. Volgens de onderzoekers moet er meer prioriteit worden toegekend aan de hulpverlening voor de groep verkommerden en verloederden die kampen met verslaving en psychiatrische stoornissen. Voorkomen moet worden dat mensen dakloos worden. Verder moeten mensen die al dakloos zijn, een thuis krijgen. Dakloos zijn speelt een belangrijke rol bij het proces van verkommeren en verloederen.

1. Overzicht van reacties op maatregelen uit het actieplan Onderdak Kamerstuk, 19-11-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18712 .