Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Eerste kamer akkoord met vernieuwingen in huurrecht

Wim Kok
070 370 7266

4252
19.11.02

EERSTE KAMER AKKOORD MET VERNIEUWINGEN IN HUURRECHT

De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met verschillende wetsvoorstellen van minister Donner van Justitie en minister Kamp van VROM die vernieuwingen in het huurrecht realiseren. Met de vernieuwingen is het huurrecht opgeschoond. Belangrijke knelpunten in de praktijk zoals het afdwingen van onderhoud, de zelfwerkzaamheid van de huurder en de renovatieproblematiek zijn nu opgelost.

De aangenomen wetsvoorstellen vernieuwen de regeling van de huurovereenkomst in het algemeen, van de huur woonruimte en van de huur van bedrijfsruimte. Overbodige regels zijn geschrapt . Verder is er veel aandacht besteed aan een duidelijk indeling die ook voor toekomstige wetgeving een kader biedt. Verdere vernieuwingen in het huurrecht kunnen straks op eenvoudige wijze worden opgenomen. Voor wat betreft de huur van woonruimte is de operatie er op gericht de huidige regeling in de verschillende artikelen in het Burgerlijke Wetboek (BW), de Huurprijzenwet Woonruimte en de Wet op de Huurcommissies te integreren en mede met behulp van algemene regels tot een eenvoudiger, overzichtelijker en evenwichtiger stelsel te komen. De privaatrechtelijke bepalingen inzake huur in het algemeen, en de huur van woonruimte en bedrijfsruimte worden opgenomen in titel 7:4 BW.

Belangrijk geregelde onderwerpen zijn: de gebrekenregeling die er bij woonruimte op gericht is de staat van huurwoningen op een behoorlijk peil te houden; het stimuleren van zelfwerkzaamheid van de huurder en de gedoogplicht van de huurder teneinde renovatie door de verhuurder te vergemakkelijken.

Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer is gebleken dat de wetsvoorstellen op enkele punten door de ontwikkelingen zijn ingehaald. De ministers van Justitie en VROM hebben toegezegd zo spoedig mogelijk met een reparatiewet te komen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was dwingendrechtelijk bepaald dat onderhuur van kamers door de huurder niet verboden mocht worden door de verhuurder. In de aangekondigde wijziging krijgt de verhuurder de mogelijkheid om dit toch contractueel uit te sluiten. Een ander wijziging betreft veranderingen aan de buitenzijde van woonruimte. Daarvoor is toestemming nodig van de verhuurder.

---

19 nov 02 14:18