Nieuw-Vlaamse Alliantie


Onderkoning De Croo moet parlement volgen, niet zijn eigen mening

(19/11/02)

De N-VA reageerde in het weekend verheugd omdat nu ook de VLD haar steun toezegt aan het N-VA-voorstel voor de afschaffing van de politieke macht van de koning. N-VA-kamerlid Frieda Brepoels richtte verleden week een schrijven aan congresganger Herman De Croo met het verzoek tot oprichting van een nieuwe kamercommissie. Deze commissie dient zich toe te leggen op de aanduiding van de Grondwetartikels die moeten worden herzien voor de afschaffing van de politieke macht van de koning. De N-VA rekende er op dat De Croo en de VLD, conform de congresbesluiten, dringend werk zouden maken van de commissie zodat na de volgende verkiezingen de Grondwet onmiddellijk kan gewijzigd worden.

Nu geeft de Kamervoorzitter via de pers echter onomwonden te kennen dat hij de congresbesluiten naast zich neer legt. De N-VA is het al wel gewoon dat de VLD snel na de verkiezingen al haar Vlaamse beloftes inslikt, maar nu al vóór de verkiezingen het eigen programma naar de prullenmand verwijzen is echt wel onuitgegeven.

Herman De Croo waant zich nu blijkbaar onderkoning en eerste slippendrager van de monarchie. Voor de N-VA dient de Kamervoorzitter de belangen van het parlement te behartigen, niet deze van de monarchie. De Kamervoorzitter dient daarom onmiddellijk werk te maken van de vraag van N-VA-kamerlid Frieda Brepoels tot oprichting van de commissie die zich toelegt op de herziening van de rol van de koning. De VLD moet, conform de eigen congresbesluiten, de N-VA steunen in deze vraag.

De N-VA diende al een voorstel in waardoor alle 19deeeuwse grondwetsartikels die de koning politieke macht toekennen voor herziening vatbaar worden verklaard. Deze hebben o.a. betrekking op de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke bevoegdheden van de koning, zoals de bevoegdheid tot het benoemen en ontslaan van ministers, het bevel over de krijgsmacht (in tijden waarin België lid is van de NAVO en de EU!), het uitroepen van de staat van oorlog, de ondertekening van wetten en besluiten, het verlenen van adeldom, de senatoren van rechtswege, de eedformule en het verlenen van genade aan veroordeelden.

De N-VA biedt de VLD de gelegenheid om de daad bij de congresbesluiten te voegen
.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---