Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Adviezen en meldingen over kindermishandeling in 2001

Registratiegegevens Advies- en Meldpunten Kindermishandeling gebundeld

19 november 2002

Bij het NIZW is de folder Adviezen en meldingen over kindermishandeling in 2001 verschenen. De folder geeft op basis van de registratiegegevens van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) inzicht in het aantal en de aard van de vermoedens die in 2001 aan de AMK's zijn voorgelegd.

In 2001 is het aantal keren dat met een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) contact werd opgenomen over een vermoeden van kindermishandeling gestegen tot 23.296. In vergelijking met 2000 is dat een toename van het aantal adviezen, consulten en meldingen met 9%. Die stijging past in een trend die al meerdere jaren zichtbaar is. Vooral het aantal adviezen en consulten is gestegen, maar ook de hoeveelheid meldingen is licht toegenomen.

Landelijk beeld
Elke provincie of grootstedelijke regio heeft zijn eigen AMK. De regionale AMK's registreren diverse gegevens over de vermoedens die ter sprake worden gebracht. Het Expertisecentrum Kindermishandeling verzamelt en analyseert deze regionale gegevens. Op basis daarvan ontstaat een landelijke beeld van de contacten met het AMK. In de folder staat te lezen wie in 2001 advies vroegen of meldden bij het AMK, wat voor soort vermoedens werden voorgelegd en wat het onderzoeken van de meldingen heeft opgeleverd.

Een exemplaar van de folder is aan te vragen bij: NIZW Jeugd / Expertisecentrum Kindermishandeling, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, infolijn (030) 230 65 60, e-mail kindermishandeling@nizw.nl.

Zie ook
www.kindermishandeling.info
Contact
e-mail: kindermishandeling@nizw.nl

Laatste update: 19 november 2002