Ingezonden persbericht

Laatste nieuws KNMI
19 november 2002

Forse sterrenregen boven Europa

In de afgelopen nacht (18/19 november) heeft een grote uitbarsting van de sterrenregen Leoniden plaatsgevonden,
die overal in Europa, waar het niet bewolkt was, kon worden gezien.Vijf leden van de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde hebben de sterrenregen de gehele nacht waargenomen vanuit L'Estartit aan de Costa Brava in Noord-Spanje. KNMI-meteoroloog Jacob Kuiper, die deel uimtaakte van deze groep, heeft een grote internationale waarnemingscampagne georganiseerd onder de bemanning van schepen en vliegtuigen.

De eerste Leoniden verschenen volgens Kuiper rond 23 uur, doch pas omstreeks 3.25 uur nam het aantal meteoren sterk toe tot het maximum overeenkomstig de voorspellingen om 5.05 uur werd bereikt. Toen werden 87 meteoren per vijf minuten geteld. Dat is extreem veel en het hadden er aanzienlijk meer kunnen zijn als niet de Volle Maan veel lichtzwakkere meteoren overstraalde en dus aan het oog onttrok. Er zijn meer nachten in het jaar dat er veel meteoren te zien zijn (zoals in augustus), maar nooit meer dan gemiddeld 10 per vijf minuten.

De Leonidenregen bevatte verscheidene zeer heldere meteoren of vuurbollen, die in enkele gevallen nalichtende sporen vertoonden die minutenlang zichtbaar bleven. Soms vielen er wel vijf of zes meteoren tegelijk op bijna dezelfde plek aan de hemel. In de novembermaanden van 1998, 1999 en 2001 traden er ook ongekend hevige Leonidenregens op waarvan die in de eerste twee genoemde jaartallen in Europa goed zichtbaar waren. De Leonidenregen van dit jaar was volgens de verwachtingen de laatste in deze reeks. De volgende is misschien over zo'n 30 jaar, maar de voorspellingen duiden er meer op, dat we tot omstreeks 2095 moeten wachten tot zich voor het eerst weer een Leonidenuitbarsting zal voordoen.

Leoniden in Nederland alleen plaatselijk te zien

Bewolking heeft vrijwel heel Nederland het zicht op de Leoniden ontnomen. Slechts op enkele plaatsen in ons land konden de liefhebbers profiteren van een opklaring. Waarnemer Johan Effing uit Losser (Twente) zag tussen 05.00 en 05.20 uur een flink aantal vallende sterren, waarvan enkele zeer helder, verspreid over de gehele hemel. Sterrenkundigen van de sterrenwacht in Burgum (Friesland) telden zo'n 45 vallende sterren. Sterrenkundigen van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde reisden op advies van het KNMI naar een ijskoud Denemarken, waar ze talloze vallende sterren hebben waargenomen. Mat Drummen van de Stichting De Koepel was zeer onder de indruk van de vele vallende sterren die hij in Gouda zag: tussen vijf uur en half zes zag hij zeker dertig Leoniden en dat slechts in een klein gebied van de hemel waar het helder was.

Meer informatie: http://www.knmi.nl/voorl

Bij gebruik van informatie "Bron: KNMI" vermelden.

Harry Geurts
Persvoorlichter KNMI

KNMI
PR & Voorlichting
Postbus 201
3730 AE De Bilt

Tel 030 - 2206 317
Fax 030 - 22 111 95
Email geurts@knmi.nl
Zie ook/see also: http://www.knmi.nl/maildisclaimer.html